DUH ČASA

Veterani razočarani, ker Jakič ne da osamosvojitvenih uniform

Objavljeno 29. november 2013 20.35 | Posodobljeno 29. november 2013 20.36 | Piše: K. K.

Osamosvojitveni veterani pravijo: Na vsaki proslavi, ki jo prireja Združenje za vrednote NOB, vidite njihove člane ali pripadnike v uniformah. Nekateri od njih pa nosijo celo trofejno orožje.

Takole so slavnostno odkrili spominsko ploščo na ploščadi Cankarjevega doma leta 2006.

LJUBLJANA – Zaradi osamosvojitvenih uniform je počilo med Združenjem za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) in ministrom za obrambo Romanom Jakičem. Iz združenja so sporočili, da so ministrstvo za obrambo že 5. novembra zaprosili za pomoč pri opremljanju dela članov z veteranskimi uniformami, ki bi bile identične uniformam, ki so jih v obdobju osamosvajanja nosili slovenski vojaki. »Vse do danes s strani ministrstva nismo prejeli uradnega odgovora na našo prošnjo,« pišejo veterani.

Za zavrnitev izvedeli iz medijev

»Včeraj smo bili prek medijev seznanjeni s tem, da je obrambni minister Republike Slovenije Roman Jakič našo prošnjo zavrnil. Takšno ravnanje ministra nas preseneča, kajti združenje, ki ima status društva v javnem interesu, ima s slovensko vojsko podpisan sporazum o sodelovanju, v katerem je med drugim predvidena tudi pomoč Slovenske vojske pri nabavi veteranskih uniform za člane združenja,« so zapisali v združenju.

Zlasti presenečeni so bili nad ministrovo argumentacijo: »V enem od medijev so ga namreč navedli: 'Obrambni minister pravi, da združenje kot svoje osnovno poslanstvo poudarja predvsem ohranjanje pristnega zgodovinskega spomina na dogodke iz slovenskega osamosvajanja, krepitev domoljubja in narodne zavesti: »In v tem kontekstu se mi zdi, da bi bilo omenjeno opremo problematično donirati.'«

NOB pa lahko

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve je za uniforme zaprosilo, ker želi 17. decembra na spominski slovesnosti ponazoriti postroj 1. specialne brigade iz leta 1990, pozneje pa tudi druge podobne dogodke, ki predstavljajo pomembne mejnike v procesu osamosvajanja Republike Slovenije.

»Tudi člani drugih veteranskih ali podobnih združenj ob obeležitvah dogodkov, ki se jim zdijo pomembni, ponazorijo duh tistega časa z nošenjem uniform. Tako npr. lahko na vsaki proslavi, ki jo prireja Združenje za vrednote NOB vidite njihove člane ali pripadnike v uniformah. Nekateri od njih pa nosijo celo trofejno orožje,« še pravijo v VSO.

Deli s prijatelji