NEVŠEČNOSTI

Veter povzročil kaos, njegova moč še ne bo oslabela

Objavljeno 16. maj 2014 09.22 | Posodobljeno 16. maj 2014 09.45 | Piše: A. K.

Močan veter je ponoči povzročil številne nevšečnosti, danes bo lahko dosegel hitrost do 80 kilometrov na uro.

LJUBLJANA – Močan veter, ki je v četrtek zajel Slovenijo, je ponoči po državi povzročil številne nevšečnosti. Severni veter bo okrepljen vse do petka popoldne, opozarja na svoji spletni strani Arso.
Pod Karavankami bo v sunkih dopoldne lokalno še lahko dosegal hitrost okoli 80 kilometrov na uro, drugod v severni in severovzhodni Sloveniji pa do okoli 70 kilometrov na uro.

Ostali brez elektrike

Veter je ponoči povzročal preglavice predvsem v severni polovici države. Podiral je drevesa in odkrival strehe, s Štajerskega poročajo tudi o motnjah z električno energijo.

Do izpadov električne energije je prišlo v občini Hoče - Slivnica in na območju Sladkega Vrha. V občini Slovenska Bistrica je veter poškodoval kable javne razsvetljave, zaradi močnega vetra je padel drog telekomunikacijske napeljave v naselju Preloge.

Veter odkrival strehe

Mariborski gasilci so posredovali v Pivoli, kjer je na stanovanjskem bloku veter odkril del strehe, ter v Rošpohu, kjer je brez dela strehe ostala stanovanjska hiša. Del strehe je odkrilo tudi v Miklavžu na Dravskem polju.

V Sv. Juriju, občina Rogatec, je veter razkril približno 15 kvadratnih metrov ostrešja na gospodarskem poslopju, del ostrešja je popolnoma uničil. V Babni Reki, občina Šmarje pri Jelšah, in Lekmarju so gasilci s kritino pokrili pet kvadratnih metrov ostrešja na stanovanjski hiši. Na Čečovju, občina Ravne na Koroškem, je veter odkril pločevinasto streho na šestih vrstnih garažah.

Na Gorenjskem je na Jesenicah močan veter odkril približno 30 kvadratnih metrov aluminijaste strešne kritine na vrtcu. 

Drevo padlo na avtomobila, prevrnilo se je letalo

V Ormožu je drevo padlo na parkirani osebni vozili in ju poškodovalo. V Goričah pa se je drevo podrlo na garažo in poškodovalo parkirano osebno vozilo.

Na letališču Lesce je veter prevrnil in poškodoval lahko letalo cessna iz Romunije, kar je povzročilo iztekanje goriva iz letala. Gasilci so preprečili iztekanje goriva v odtočni kanal, ga prečrpali in letalo pritrdili.

Kako je bilo pri vas? Je veter za seboj pustil razdejanje? Pošljite nam fotografije!

Deli s prijatelji