KAJ JEMO

Veste, koliko žit in zelenjave pojemo?

Objavljeno 13. junij 2015 21.14 | Posodobljeno 13. junij 2015 21.14 | Piše: STA, T. L.

Slovenci za prehrano lani porabili največ žit (114 kilogramov na prebivalca), težave imamo z medom.

Privoščita si pravo hrano in uživajta v njenih učinkih.

LJUBLJANA – Slovenci so v letu 2014 za prehrano porabili največ žit – 114 kg na prebivalca, sicer pa se je najbolj, za osem odstotkov, povečala poraba zelenjave na prebivalca (104 kg), so sporočili iz statističnega urada. Statistiki so zabeležili drastičen upad samooskrbe z medom – za 59 odstotnih točk v primerjavi z letom poprej.

Slovenski čebelarji so lani proizvedli le okoli 500 ton točenega medu, zaradi tega pa je stopnja samooskrbe, ta prikazuje razmerje med domačo proizvodnjo in potrošnjo, padla na 23 odstotkov.

Stopnja samooskrbe je izjemno nizka tudi pri zelenjavi (38 odstotkov), boljša je bila pri krompirju (68 odstotkov) in žitu (78 odstotkov), najbolje pa so se odrezali proizvajalci mesa, ki so poskrbeli za kar 81 odstotkov domače potrošnje.

Proizvedli so 139.800 ton mesa, od tega največ svinjskega, Slovenci pa smo ga pojedli 172.800. Domača proizvodnja žit je lani dosegla skoraj 650.000 ton, potrošnja pa je presegla 800.000 ton.

Najslabše so se poleg čebelarjev odrezali proizvajalci zelenjave, proizvodnja je dosegla 86.200 ton, potrošnja pa 227.800 ton.

Deli s prijatelji