NIČ NAKUPOV

Veste, kateri dan je danes? Dan brez nakupa

Objavljeno 28. november 2015 09.43 | Posodobljeno 28. november 2015 09.43 | Piše: STA, T. L.

To je neformalni dan protesta proti prekomernemu potrošništvu, ki spodkopava okolje, v katerem živimo, in povzroča delovne razmere, ki niso vredne človeka, pravijo v nevladnih organizacijah.

Vnaprej si pripravite seznam in denar. Naključju ne prepuščajte ničesar, le klasične in večne kose.

LJUBLJANA – Nevladne organizacije v Sloveniji danes obeležujejo dan brez nakupov. To je neformalni dan protesta proti prekomernemu potrošništvu, ki po njihovih besedah spodkopava okolje, v katerem živimo, in povzroča delovne razmere, ki niso vredne človeka.

Z omenjenim dnem želijo opozoriti in spodbuditi premislek o nakupovalnih praksah, »sploh v predprazničnem času, ko še posebej nakupujemo pretirano«.

»Želimo opozoriti in spodbuditi premislek o naših praksah in o tem, kaj bi nas in tiste, ki jih obdarujemo, zadovoljilo bolj kot neki material, ki povzroča škodo vse naokoli,« je na predstavitvi dneva v petek poudarila predsednica društva za sonaravni razvoj Focus Živa Kavka Gobbo. Namesto nakupovanja je namreč bolje podarjati izkušnje in želje ali pa ustvarjati stvari.

Posledice prekomernega nakupovanja po njenih besedah ponazarja že dejstvo, »da smo avgusta porabili celoten letni proračun naravnih virov, se pravi, da si izposojamo od prihodnjih generacij«.

Potrošniška miselnost, v angleščini consumerism, je po njenih besedah, podobno kot vsi -izmi, v prekomernih mejah škodljiva tako za posameznika kot za okolje. »Očitno je z gospodarskim sistemom tudi nekaj narobe, če moramo trošiti na način, da si spodkopavamo Zemljo, na kateri živimo ... Planet je samo eden, mi ga potrebujemo, on pa nas ne,« je še dodala.

Pri neformalnem protestu letos poleg Focusa sodelujejo še BUNA, Ekvilib Inštitut, Smetumet Ked, FLOR – Etično nakupovanje, Društvo 5. maj, Sekcija Mladi za varnost, 3muhe in številni prostovoljci ter posamezniki.

»A to je zgolj en dan, ki ni dovolj za kakršno koli spremembo potrošniških navad. Te moramo uveljavljati vsak dan in spreminjati naše vzorce potrošnje v smeri vzdržnosti,« poudarjajo.

Deli s prijatelji