NEPRIJETNA RESNICA

Veste, kaj jeste? K nam iz Argentine pošiljajo sumljive ribe, ki so jih Hrvati zavrnili

Objavljeno 08. junij 2016 12.18 | Posodobljeno 08. junij 2016 12.17 | Piše: T. Pa.

Neprimerno pošiljko je UVHVVR uradno zavrnil.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Uslužbenci Finančne uprave RS (Furs) so aprila obvestili Upravo Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) o pošiljki 14.826 kilogramov zamrznjenih filejev osliča iz Argentine, ki naj bi bila neustrezna z zdravstvenega stališča.

Iste ribe neustrezne že lani

Sum se je pojavil med preverjanjem potrdila o ulovu, saj je bil datum odpreme pošiljke glede na datum prihoda pošiljke v Luko Koper nesorazmerno dolg. Natančnejše preverjanje pa je razkrilo precej neprijetno resnico: pošiljka je bila že novembra 2015 kot neustrezna zavrnjena od hrvaških obmejnih organov, saj je bil zabojnik, v katerem je bila pošiljka naložena, med prevozom na Hrvaško poškodovan. Kljub temu da je bil zabojnik zamenjan, je prišlo do taljenja in ponovnega zmrzovanja rib, zato je pošiljka postala oporečna.

Sumljive igrice argentinskega trgovca

Hrvaški mejni organi so jo zato zavrnili in odposlali nazaj v Argentino, kjer se je za isto pošiljko izdal nov veterinarski certifikat. Pošiljko je argentinski trgovec nato prodal kupcu v Sloveniji, ribe pa so bile ponovno preložene, tokrat že v tretji zabojnik, s katerim so aprila 2016 prispele v Luko Koper.

Brez skrbi

Fizični pregled blaga je na nekaterih kartonih razkril jasne sledi ponovnega zmrzovanja, zato je UVHVVR maja pošiljko uradno zavrnil. Lahko ste torej brez skrbi: sumljivih rib vsaj tokrat ne bo na slovenskih krožnikih.

 

Deli s prijatelji