KRIZA

Veste, da imate 12.100 evrov dolga? Preberite, zakaj

Objavljeno 29. oktober 2014 14.40 | Posodobljeno 29. oktober 2014 14.23 | Piše: S. N.

Zakaj nas je država včeraj spet zadolžila?

V primerjavi z letom 2012 so se najbolj zmanjšali prihodki od trošarin od energentov in elektrike. Foto: Reuters

LJUBLJANA – »Ta zadolžitev je bila v skladu z načrtom financiranja državnega proračuna in v skladu s trenutno še vedno veljavnim zakonom o izvajanju proračuna. Gre za redno operacijo, ki jo izvaja ministrstvo za finance. Lahko se izvede za pokrivanje tekočega deficita in odplačevanje glavnice za letos ali prihodnje leto,« je Mateja Vraničar, sekretarka na ministrstvu za finance, pojasnila, zakaj se je Slovenija včeraj zadolžila za milijardo evrov.

Na Financah so ob tem izračunali, da je vsak Slovenec danes po novem zavoljo včerajšnje zadolžitve »zapufan« za 12.100 evrov!

Slovenija je nazadnje dolgoročne obveznice izdala 1. aprila, ko je s prodajo 3,5- in sedemletnih evrskih obveznic zbrala dve milijardi evrov. Tedaj so na finančnem ministrstvu, ki ga je vodil Uroš Čufer, zatrdili, da letos novega mednarodnega zadolževanja ne bo več.

Pred tem je šla država februarja po denar v ZDA, kjer je izdala za 3,5 milijarde dolarjev (2,56 milijarde evrov) pet- in desetletnih dolarskih obveznic. Slovenija se je tako letos dolgoročno zadolžila za nekaj več kot 5,5 milijarde evrov.

Sicer pa je Vraničarjeva na tiskovni konferenci po seji vlade povedala, da je vlada potrdila tudi rebalans proračuna za letos. Za leto 2014 načrtovani primanjkljaj znaša 1,2 milijarde evrov oziroma 3,4 % BDP.

Deli s prijatelji