POKAL ORADELE

Veselo, tudi če ribe ne cukajo

Objavljeno 19. november 2017 12.48 | Posodobljeno 19. november 2017 12.48 | Piše: Janez Mužič

Piranski pokal Oradele je daleč naokoli najbolj množičen mednarodni shod športnih ribičev, na katerem ne manjka dobre volje.

Športne ribiče bolj kot ulov v Piran vleče družabnost. Foto: Janez Mužič

Piranski zaliv je bil pretekli vikend prizorišče 21. mednarodnega tekmovanja športnih ribičev za pokal piranskega Ribiškega društva Oradela. Velja za najbolj množičnega na Jadranskem morju in nekateri zatrjujejo, da je tudi najbolj družaben. Zbralo se je 34 ekip oziroma kar 68 tekmovalcev iz Italije, Nemčije, Avstrije, Hrvaške in Črne gore. Njihova ta dan najbolj zaželena riba je bila orada, saj je v primerjavi s preostalimi prinesla največ točk.

Skoraj 200 kg rib

Orada je tudi med sladokusci sila čislana, tako da jo imenujejo celo regina maris oziroma kraljica morja. Po legendah iz mitologije naj bi bila pogosto na mizah grških bogov. Zraste do 60 cm in doseže do 10 kg teže, vendar v našem morju ni tako velikih; največkrat so težke okoli nekaj 100 g in naši ribiči jim pravijo oradele. Tako se imenuje tudi piransko društvo športnih ribičev, ki vsako leto izpelje omenjeno mednarodno tekmo za pokal Oradele. Poleg prehodnega pokala in drugih medalj za najboljše ekipe posebna čast doleti tistega, ki ujame najtežjo orado oziroma oradelo. Letos so se jim te zelo dobro skrile, saj so ujeli le štiri. Najtežja, ki je pocukala Zoranu Beljkašu iz KSR AMA Kostanjice iz Črne gore, je imela 170 g.

Skupaj so ujeli skoraj 200 kg ribonov, šparov, fratrov, šargov, menol in še katerih ribic. Konkurenca je bila huda, saj so bili v nekaterih ekipah tudi člani državnih reprezentanc. Ekipno sta presenetljivo slavila Anton Fellner in Zoran Topić iz nemškega kluba Arbun München; skupaj sta ujela 32 rib, težkih skoraj 4 kg, in tako osvojila prehodni pokal. Druga je bila ekipa s Tvrtkom Hrgićem in Sinišo Budisavljevićem iz hrvaškega društva ŠRD Tunera Jadranovo, tretja pa prav tako hrvaška ekipa iz ŠRD Zubatac Poreč z Vladimirjem Pantovićem in Damirjem Sinčićem.

Piranska ulična fešta

Tekmovale so tudi ženske ekipe, najboljša je bila domača ekipa RD Oradele z Bruno Verbanac in Vesno Perez. Ujeli sta 25 rib s skupno težo dobrih dveh kilogramov. Med posamezniki je slavil Vladimir Pantović iz ŠRD Zubatac Poreč pred Antonom Fellnerjem in Miloradom Škrokovom iz RD Oradela Piran. Kot je povedal predsednik Oradele Branko Černac, letos žal ni bilo njihovih kolegov iz Srbije in Moskve, ki so sicer redni gosti, so bili pa veseli, da so poleg ribičev iz Avstrije prišli tudi iz kluba iz Münchna, ki je tam edini registriran za morski ribolov, in da so imeli tudi ženske ter mešane ekipe.

Lovili so na 15 zasidranih čolnih, pri čemer se je lahko vsak tekmovalec sam odločil, ali bo lovil s palico ali na roko. Na navezi so lahko imeli največ tri trnke, vabo pa si je vsak priskrbel sam. A pri pokalu Oradela ne gre samo za peturni ribolov sredi zaliva, piranski ribiči namreč radi s kolegi delijo hudomušno primorsko sproščenost in ribiško navihanost. Mnogi med njimi so njihovi prijatelji, s katerimi se v Piranu ali pa pri njih prav radi družijo. »Še zlasti ribiči iz tujine radi pridejo že v četrtek in niti domov se ne odpravijo takoj po koncu. Pripravimo jim ogled piranskih znamenitosti, radi pogledajo, kaj se pri nas dobi v trgovinah z ribiško opremo, in seveda tudi zafeštamo,« pravi prizadevni vodja organizacije pokala Mario Druscovich.
Tudi letos so jim dan pred tekmo za dobrodošlico pripravili tipično piransko ulično fešto, na kateri ob šunki v testu, refošku ter malvaziji ni manjkalo drugih domačih istrskih dobrot. Sicer pa udeleženci niso prišli nepripravljeni, s seboj so za pokušino prinesli marsikatero svojo nacionalno dobroto in pijačo. Še zlasti zaradi slednje je bilo tam pestro kot na kakem vinskem sejmu


Ribe za vse

Najbolj veselo je bilo v gostišču Pirat, kjer so po tekmi tudi v veselje marsikaterega radovednega turista pripravili atraktivno javno tehtanje ulova, razglasitev rezultatov in podelitev nagrad. Pečenih rib je bilo dovolj za vsakogar, ki ga je zaneslo mimo. Na zabavi se je pokazalo, da dogodek z najrazličnejšimi oblikami sponzorstva in nagrad ceni tudi primorsko gospodarstvo, podpira ga piranska občina, saj se zavedajo, da športni ribolov postaja ena od pomembnih oblik piranske turistične ponudbe. Ribičem se je tokrat z veseljem pridružila podžupanja Meira Hot.

 

Deli s prijatelji