SLABA ODZIVNA POROČILA

Vesela niti do konca leta Mramor in dve ministrici niso zadovoljili

Objavljeno 30. december 2014 11.45 | Posodobljeno 30. december 2014 11.45 | Piše: STA, K. K.

Računsko sodišče je v danes objavljenem porevizijskem poročilu o popravljalnih ukrepih pri reviziji zaključnega računa proračuna za lani ugotovilo, da ukrepi nekaterih ministrstev niso bili zadovoljivi.

LJUBLJANA – Računsko sodišče, ki ga vodi Tomaž Vesel, je v danes objavljenem porevizijskem poročilu o popravljalnih ukrepih pri reviziji zaključnega računa proračuna za lani ugotovilo, da ukrepi nekaterih ministrstev niso bili zadovoljivi. Sklepe o kršitvi obveznosti dobrega poslovanja je izdalo za finančno ministrstvo, finančno upravo, kmetijsko in okoljsko ministrstvo ter ministrstvo za delo.

Računsko sodišče je po julijski objavi revizijskega poročila o predlogu zaključnega računa državnega proračuna za 2013 pregledalo odzivna poročila, ki so jih pripravili vlada in nekatera ministrstva. Kot zadovoljive je ocenila večino sprejetih ukrepov, nekaj pa jih je dobilo oceno nezadovoljivo.

Mramorjevi grehi

Kot nezadovoljive je tako ocenilo popravljalne ukrepe ministrstva za finance, ki ga vodi Dušan Mramor in se nanašajo na izboljšanje notranjih kontrol na področju načrtovanja in popolnosti evidentiranja poslov za tuj račun. V poslovnih knjigah proračuna namreč po mnenju računskega sodišča niso izkazana sredstva in obveznosti ter prihodki in odhodki, nastali pri izvajanju zavarovalnih poslov, ki jih za državo izvaja SID banka. Finančno ministrstvo je po navedbah računskega sodišča navedlo, da pripravlja spremembe več predpisov, s katerimi bi zagotovilo pravno podlago za evidentiranje poslovnih dogodkov, ki jih SID banka izvaja v imenu in za račun države. Predpisi to po navedbah revizorjev že omogočajo, zato ukrep ni zadovoljiv. Načrta za izboljšanje notranjih kontrol na tem področju namreč ministrstvo ni pripravilo.

Kje sta ga lomili Kopač Mrakova in Setnikar Cankarjeva 

Nezadovoljiv je po oceni računskega sodišča tudi popravljalni kmetijskega in okoljskega ministrstva (v tistem času je bilo to še združeno ministrstvo), ki se nanaša na infrastrukturo, ki jo je za državo zgradilo podjetje Infra. Ministrstvi namreč nista pripravili načrta aktivnosti za popis teh objektov in infrastrukturnih ureditev, da bi bile lahko razvidne njihova vrednost in javnofinančne obveznosti do podjetja Infra ter da bi država lahko prevzela infrastrukturo, ki je sicer v lasti države. Prav tako nezadovoljiva sta bila popravljalna ukrepa ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, ki se nanašata na pripravo načrta aktivnosti za izvedbo nadzora v centrih za socialno delo. Ministrstvo namreč ni predstavilo načrta za izboljšanje nadzora, ampak je podalo le razloge za takšno stanje in navedlo že sprejete ukrepe, ki naj bi ga izboljšali.

Kaj manjka pri finančni upravi

Kot delno zadovoljiva pa je računsko sodišče ocenilo popravljalna ukrepa Finančne uprave RS (Furs) in ministrstva za infrastrukturo. Gre za izvedbo popravkov pri integralnem informacijskem sistemu za davčno upravo (SAP-eDIS), ki naj bi omogočili, da bodo zbirne evidence po vrstah davkov prikazovale usklajeno stanje z vrednostmi na kontih terjatev in obveznosti do zavezancev za davčne prihodke ter bodo vrednosti na distribucijskih kontih pravilne. Furs je sicer navedel načrt aktivnosti za zagotovitev pravilnih vrednosti distribucijskih kontov, ne pa tudi za odpravo nepravilnih zneskov na zbirnih evidencah po vrstah davkov. Infrastrukturno ministrstvo pa ni v celoti zadovoljilo revizorjev pri pripravi načrta aktivnosti za vpis vseh nepremičnin v zemljiško knjigo.

Ministrstvo je tako navedlo načrt aktivnosti za vpis državnih cest v zemljiško knjigo. Ni pa zagotovilo, da bi od Slovenskih železnic oziroma od Družbe za avtoceste v RS pridobilo načrt aktivnosti za vpis vseh še nevpisanih nepremičnin na področju železnic in avtocest v zemljiško knjigo.

Računsko sodišče je na koncu ugotovilo, da so vsi navedeni revidiranci kršili obveznost dobrega poslovanja.

Deli s prijatelji