PRIREDITEV

Ves svet na krožniku

Objavljeno 30. marec 2015 17.57 | Posodobljeno 30. marec 2015 17.57 | Piše: Boštjan Fon

Na Jesenicah na tretji prireditvi Multi-kulti-narika več kot 200 udeležencev.

Dvorana Kolpern je bila premajhna za vso dobro voljo. Foto: Boštjan Fon

JESENICE – Morda je usoda vseh res kje zapisana, toda od nas je odvisno, kako se jo prebere. Jeseničani so jo pred časom začeli brati svojevrstno, za mnoge, ki nikoli niso bili dlje med Mežaklo in Karavankami, skorajda nedojemljivo.

Multi-kulti-narika, zloženka pomenov večkulturnega druženja skozi okušanje različnosti, je vzorčni primer razumevanja smisla življenja enotne skupnosti. Neverjetna mešanica jezikov obiskovalcev s toplino in medsebojnim razumevanjem, ploskanje nastopajočim v kulturnem delu programa, ki jih je bilo okoli 240, ter nabor članov društva Ejga – za lepše Jesenice, ki so se začeli družiti po pleskanju zapuščenega košarkarskega koša pred leti, so zmagovalna kombinacija.

Dr. Ahmed Pašić, ta, ki si je pri sosedu sposodil lestev in prebarval tisti usodni koš, da bi naredil nekaj dobrega, je umirjeni prvi mož divizije posameznikov z dobrimi idejami in voljo udejanjiti jih.

22 skupin različnih držav

»Predstavlja se 22 kulinaričnih skupin različnih držav, ki tokrat niso več le z Jesenic. Kuharski recept za prijetno popoldne ob različnih dobrotah so nam pomagali sestaviti vsi ljudje dobre volje,« je dejal dr. Pašić po odprtju, ko je prva na odru dvorane Kolpern gromko zadonela Avsenikova Golica.

Jesenice so zaradi možnosti zaslužka, obeta boljše prihodnosti v preteklosti vabile ljudi od blizu in daleč. Prišli so, ostali, imeli potomce, a poskušali obdržati vsaj tanko nitko, ki bi jih povezovala z nekdanjo domovino. Jeseničani, staroselci in prišleki, so začeli verjeti vase, začeli dojemati sedanjost z zavedanjem, da gre življenje le naprej, nikoli nazaj. Zato se je že tretjič zgodila Multi-kulti-narika in vemo, da se bo tudi naslednje leto. Vendar ne več v dvorani Kolpern, kajti že zdaj je prostor preprosto premajhen. Tako bo še več stojnic kot letos, ko je bilo mogoče poskusiti avtohtone jedi izpod Triglava, pa prepoznavati balkansko paleto okusov, skočiti z grizljanjem ocvrtkov do centralne Azije, hrustljavo zakrožiti po Rusiji, zaznavati vroče arome Južne Amerike in celo s polno žlico neznanih okusov stopati po Afriki.

Deli s prijatelji