AGROMETEOROLOŠKA NAPOVED

Verjetnost padavin se bo povečala za celo državo

Objavljeno 01. marec 2017 07.40 | Posodobljeno 01. marec 2017 07.42 | Piše: Andreja Sušnik

Breskve in nektarine poškropimo tik pred padavinami, le tako bomo krotili breskovo kodravost. Tudi rez kivija naj bo temeljita, da si skozi rodni les lahko podajamo klobuk.

Pred pustom je bilo toplo, najvišje temperature zraka so zlezle čez 15 °C. Toplota je dramila zgodnje koščičarje, predvsem breskve in nektarine. Na območju slovenske Istre in Severne Primorske so brsti zgodnjih breskev in nektarin na sončnih legah dobro razviti. Tudi na Štajerskem lahko opazimo napenjanje brstov, predvsem na drevesih, ki rastejo na toplejših legah.

Napoved

Danes zgodaj dopoldne bodo padavine od severa ponehale, delno se bo zjasnilo. Popoldne bo možna kakšna kratkotrajna ploha.

V četrtek kaže na deloma jasno in suho vreme.

Vremenski obeti od 2. do 7. marca

V četrtek se bo nad našimi kraji zgradilo območje visokega zračnega tlaka, ki pa bo proti koncu tedna oslabelo.

Prevladovali bodo vetrovi zahodnih smeri. V petek in soboto kaže na večjo verjetnost za rahle padavine na zahodu, od nedelje do torka pa se verjetnost za padavine poveča za celotno državo.

V četrtek kaže na delno jasno in suho vreme.

Od petka kaže na oblačno vreme z občasnimi manjšimi padavinami, ki bodo verjetnejše v zahodni polovici Slovenije, na vzhodu pa je do nedelje verjetnost za padavine majhna. Od nedelje do torka se poveča verjetnost za poslabšanje vremena s padavinami za celotno državo. Razmeroma toplo bo, pihal bo jugozahodni veter. 

Breskova kodravost na pohodu

Med brstenjem je nevarnost okužbe breskev in nektarin z breskovo kodravostjo velika, še posebno če bo po toplem obdobju deževje. To je najnevarnejša bolezen breskev v gospodarstvu. Pojava ni mogoče napovedati, zato škropimo preventivno.

Kmetijske svetovalne službe obveščajo, da bodo prve okužbe možne že ob prvih padavinah, še posebno če bodo temperature takrat med 8 in 10 °C.

Zato je treba breskve in nektarine poškropiti, in sicer tik pred napovedanimi padavinami. V primeru ohladitve vremena in padca nočnih temperatur pod 0 °C pa se to opravi šele po ponovni otoplitvi, ko se nočne temperature zraka dvignejo nad 0 °C, zaradi preprečitve morebitnih ožigov, ki bi jih lahko povzročila zaščitna sredstva.

Škropljenje naj bo temeljito, dobro poškropljeni morajo biti tudi vrhovi. Drevesa tretiramo v toplem vremenu, v brezvetrju, ko je zračna vlažnost nad 60 odstotkov.

Rez kivija

Kdor zna dobro obrezati vinsko trto, bo uspešen tudi pri rezi kivija, vse bolj zaželene sadne vrste v naših vrtovih, saj si s sortami, odpornimi proti nizkim temperaturam, utira pot v sadne vrtove tudi v celinskem delu Slovenije.

Pred rezjo najprej preverimo zdravstveno stanje in dozorelost lesa ter opravimo pregled stanja rodnih očes. To nam je v pomoč pri določanju obremenitve trte s številom rodnih očes. Izrezati je treba rodni les preteklega leta in za pridelek ohranjati rodnega dvoletnega.

Stari vinogradniški mački v šali trdijo, da je pri rezi kivija dobro biti nekoliko jezen, saj mora biti vsaj tako temeljita, da si je možno skozi rodni les, ki je ostal, podajati klobuk.

Posebnost te sadne vrste je, da imamo v sadnem vrtu vedno posajeno žensko in moško rastlino. Značilnosti obeh pa moramo upoštevati tudi pri rezi.

Ženske rastline lahko obrezujemo že januarja ali februarja, ko so temperature višje od 0 °C, a se je rezi vendarle najbolje lotiti, ko ni več veliko možnosti za močnejše ohladitve.

Podobno kot pri vinski trti poganjki rastlino izčrpavajo, če je rez prepozna, ko se že pretakajo sokovi, pravimo, da joče. Tudi moške rastline obrežemo zgodaj spomladi podobno kot ženske.

A moške je priporočljivo obrezati tudi po cvetenju, s čimer je možno uravnavati čas cvetenja v prihodnjem letu, da ne bo prezgodnje in bo bolje uglašeno s časom cvetenja ženskih, da bo oploditev uspešna in pridelek dober.


2. marec 2011

Zlasti v noči na 2. marec in dopoldne tega dne je na Primorskem pihala zelo močna burja. Sunki so marsikje presegli 100 km/h, na uradnih meteoroloških postajah smo izmerili: Otlica 120 km/h, Dolenje pri Ajdovščini, Škocjan in Koper Markovec 114 km/h ter Bilje 94 km/h. Na izpostavljenih mestih so bili sunki še precej močnejši.

Kaj postorimo na začetku marca

Odženimo zimo in se našemimo za pusta.

 

Deli s prijatelji