PREDAJA POSLOV

Veniger se je poslovil

Objavljeno 02. november 2014 22.34 | Posodobljeno 02. november 2014 22.34 | Piše: Mo. S.

Stanislav Veniger je svoj stolček predal Marjanu Fanku.

Predaja poslov.

LJUBLJANA – Dozdajšnji generalni direktor policije Stanislav Veniger je danes predal posle svojemu nasledniku, v. d. generalnega direktorja policije Marjanu Fanku.

Veniger je Fanka seznanil z nujnimi in pomembnimi odprtimi nalogami, kadrovskimi in organizacijskimi zadevami ter trenutnim stanjem izvedenih nalog v skladu z letnim načrtom dela policije za 2014. Predstavil mu je tudi trenutno finančno stanje, torej razpoložljiva finančna sredstva in priprave na proračun policije za leto 2015.

Boji se apatičnosti zaposlenih

Poudaril je, da predaja v vodenje največji organ v državi z izjemnimi rezultati na vseh področjih zagotavljanja varnosti. »To je rezultat predanega dela sodelavk in sodelavcev na lokalni, regijski in državni ravni.« Še posebno je ponosen na velike korake, ki so jih storili na področju odkrivanja in preiskovanja gospodarske kriminalitete in korupcije. »Prepričan sem, da bo slovenska policija še naprej ostala neodvisna in samostojna institucija ter s podporo politike nadaljevala učinkovit boj proti resnemu kriminalu,« je dodal.

Upa, da bo politika znala prepoznati in ceniti, da so zaposleni v policiji v zadnjih letih z manj sredstvi naredili več. Pričakuje, da se plače in sredstva zaposlenim ne bodo zmanjševala. »Kajti zmanjševanje plač in dodatkov bi lahko privedlo zaposlene v večjo apatičnost, padec delovne motivacije, povečala pa bi se tudi možnost korupcije,« je opozoril Veniger.

Ima tudi lepe spomine

»Zadnji dve leti sta bili najtežji v moji karieri, ne samo zaradi pomanjkanja sredstev, novih varnostnih, organizacijskih in delovnih izzivov, temveč tudi smrti kolegice in kolegov, ki so za seboj pustili prizadete družine. Verjamem, da bo policija družinam tragično preminulih sodelavcev še naprej stala ob strani,« je še dodal in zaključil, da sta bili zadnji dve leti prežeti tudi z lepimi spomini.

Novemu vodstvu je zaželel veliko uspehov in čim manj ovir, v Fanka pa verjame. »Fank je karierni policist oz. kriminalist z veliko izkušnjami, bogatim znanjem in predvsem pravimi osebnostnimi lastnostmi za to funkcijo. Zato sem prepričan, da bo znal sprejemati prave odločitve.«

Fankovi načrti

Fank pa je povedal, da vodenje policije prevzema z vso odgovornostjo in zavedanjem razmer, v katerih je država. »Ena najtežjih nalog v prihodnje bo zagotoviti ustrezno vrednotenje dela zaposlenih v policiji. Slovenija je po stopnji zagotovljene varnosti v samem vrhu na območju EU in regije, v kateri se nahaja, kar je gotovo plod uspešnega dela zaposlenih v policiji in doseganja rezultatov v zadnjih letih. Rezultati in stopnja zaupanja v policijo potrjujejo, da je policija med najučinkovitejšimi institucijami v državi, kar je pogojeno s prispevkom vseh zaposlenih, ki s predanim in požrtvovalnim delom prispevajo k temu kljub dejstvu, da se vse bolj posega v materialne in kadrovske vire, ki so nujen pogoj za izvajanje nalog. Upamo, da bodo država in njeni odločevalci v prihodnje ohranili in zagotovili osnovne razmere za delo policije, s katerimi bomo lahko še naprej vzdrževali visoko stopnjo varnosti za vse prebivalce Slovenije in tudi EU. Pomena varnosti kot dobrine se namreč družba prepogosto zave šele v trenutku, ko je ta ogrožena,« je ob primopredaji poudaril Fank.

Deli s prijatelji