ZA PRVI MAJ

Veliko za mamico in očka, še več za otroke

Objavljeno 13. april 2013 18.00 | Posodobljeno 13. april 2013 00.37 | Piše: R. Š.

Pri nas so te klube začeli pripravljati v največji agenciji Kompas na prehodu v to tisočletje, še posebno prvomajski pa so zadnja leta med zgodnjimi dopustniki, ki si seveda to sploh še lahko privoščijo, pravi hit.

Za najrazličnejše delavnice v prvomajskih klubih načelno skrbijo mlajši animatorji. Foto: S. N.

Predstavljajte si družino z dvema otrokoma, enim šoloobveznim, drugim še ne. Mami ima opravkov in kuhinje doma več kot dovolj, očka bi po napornih službenih dneh in fijakanju otrok z ur klavirja na plesne vaje tudi rad malce izpregel. Najmlajši pa ... kaj lepšega kot nekaj dni norenja med vrstniki, še posebno če so vselej na voljo zabava, igrišče, tečaji tega in onega, bazeni in hrana po lastnem okusu. Družinski klubi zaživijo predvsem poleti ter med krajšimi prvomajskimi in krompirjevimi počitnicami.

Klubska ponudba slovenskih turističnih agencij je iz leta v leto pestrejša, a ob tem ne gre zanemariti, da niso redki, ki tako rekoč zlorabljajo besedno zvezo družinski oziroma prvomajski klub za družine. Če agencija klasičnemu aranžmaju doda študenta pedagoškega faksa, ki tri popoldneve zapored po dve uri riše barčice in galebe z vašim otrokom, še ne pomeni, da vam ponuja prvovrstni prvomajski klub, na katerem se boste povsem sprostili.

Družinske klube ponujajo za prvomajske in krompirjeve počitnice

Programe počitniških klubov so v zadnjih letih najbolj izpilili pri Kompasu, kjer so prvi prvomajski družinski klub izpeljali že leta 2001 v Šibeniku. Vodja teh programov Tanja Došan je ponosna na prehojeno pot: »Družinske klube ponujamo za prvomajske in krompirjeve počitnice ter ves čas poletnih šolskih počitnic. Tradicija traja že ducat let, začeli smo s hoteli v Šibeniku, kjer smo bili kar 11 let. Lokacije smo z leti menjali, saj se gostje oziroma družine vračajo k nam, nekateri z nami tako rekoč rastejo. Bili smo že v Moravskih Toplicah, Portorožu, lani je bilo odlično že tretjič na Crvenem otoku pri Rovinju ... Seveda se je z leti krepila tudi konkurenca, a Kompasove klube drugi težko posnemajo, saj smo temu področju že davno namenili veliko pozornosti. Prvomajske klube po vsebini razdelimo glede na okuse gostov. Lani smo imeli tako na primer v Izoli pravljični klub, že prej so tam gostovali Ribič Pepe in Čuki pa Foxy Teens ... Najbolje se počutijo mlajše družine; v Rovinju imamo Kompasov klub z zvezdami, že nekaj let sodelujemo s Sebastianom kot učiteljem priljubljene zumbe, pevka Bilbi je z otroki pela in pripravljala lutkovno predstavo, Alya je učila petje, z Martino Vrhovnik so se gostje učili ličenja; v Šibeniku pa smo ponujali klasičen družinski klub, prav tako seveda z veliko animacije pa s tečajem otroške joge Martine Razinger ... Skratka, za okus vsake družine kaj drugega.«

Prav zaradi znanih slovenskih estradnikov in zabavljačev so Kompasovi klubi tako priljubljeni

S Sebastianom, denimo, sodelujejo že štiri leta. Štajerski pevec, plesalec, v zadnjih letih pa predvsem učitelj zumbe se pri Kompasu počuti kot riba v prvomajskem morju: »S Kompasom sodelujem pri vseh treh terminih počitnic, te klube sem res vzel za svoj projekt. V Rovinju v hotelu Istra se je, denimo, kar 60 odstotkov gostov leto pozneje vrnilo, nekatere otroke pravzaprav spremljam, kako odraščajo. Moj motiv je pripraviti goste do aktivnega preživljanja prostega časa in zdravega načina življenja. Ko ni počitnic, sedimo v pisarni ali na kavču in ležimo v postelji, toda naše telo potrebuje gibanje. Zumba pa združuje zabavni in zdravi faktor prvomajskih klubov, odzivi so fenomenalni. Skrb za zdravo telo nekateri odnesejo tudi s seboj domov, na koncu koncev pa vse to počnemo tudi za zabavo. Da se imamo fajn,« pravi – še posebno med otroki priljubljeni – Sebastian.

Na svoj račun pridejo tudi odrasli, saj jih – poleg odklopa od napornega vsakdanjika – nekajdnevni dopust manj udari po denarnici kot običajne počitnice. »Trudimo se, da klube naredimo kar se da dostopne. Hotelov z manj kot tremi zvezdicami sicer ne iščemo, odlična je, denimo, kombinacija v Izoli v Simonovem zalivu, kjer sta skupaj hotela s tremi in štirimi zvezdicami, tako da je animacija dostopna tudi malce manj zahtevnim gostom. Za ponudbo klubske animacije seveda ne smejo zaostajati hotelska infrastruktura, tudi hrana, postrežba in ponudba dodatnih izletov. Drži, da so cene aranžmajev naših klubov načeloma ugodnejše kot klasične počitnice za vso družino, saj Kompas zaradi količine pridobi boljše pogoje pri zakupu sob, to še posebno velja zunaj glavne poletne sezone,« je dodala Tanja Došan, ki je že v nizkem startu pred letošnjimi prvomajskimi klubi. Podobno letos velja za pevko Tanjo Žagar (goste bo zabavala v Kompasovem klubu za vse generacije v hotelu Valamar Pinia v Poreču), Sebastiana (znova bo glavni animator in učitelj zumbe v hotelu Istra na Crvenem otoku pri Rovinju) in Gašperja Riflja (pel in zabaval bo Kompasove goste v Vilas Belvedere pri Izoli).

Največ jih je v Istri

Poleg Kompasa, ki letos prvomajske klube v pravem pomenu besede ponuja v Izoli, Poreču in Rovinju, ob hitrem preletu ponudnikov najdemo prvomajske družinske klube še pri agencijah Relax (Poreč), Neptun (Rovinj), Sajko (Biograd), Mana (Petrčane pri Zadru), Odisej (Novigrad, Rabac in Baška) ter Mercatorjevem Mholidays (Banjole pri Pulju); zagotovo smo katerega ponudnika (nenamerno) izpustili.

Deli s prijatelji