PREMOŽENJE

Veliko tveganje za vlado le ni veliko

Objavljeno 26. september 2012 11.45 | Posodobljeno 26. september 2012 11.45 | Piše: Jadran Vatovec

Sedmi zakon, ki ga ne bi smeli sprejeti po nujnem postopku.

Kot bi bil mag. Goran Klemenčič nem, ko poskuša kaj dopovedati gluhim politikom. Foto: Blaž Samec

LJUBLJANA – Danes bo državni zbor odločil o noveli zakona o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti, ki predvideva brezplačen prenos nepremičnega premoženja (nepremičnin) med državo in občinami. Koalicijske (vladne) poslanske skupine so že včeraj napovedale, da bodo novelo podprle, medtem ko so poslanci opozicije zaman vztrajno opozarjali, da se vlada očitno požvižga na opozorilo protikorupcijske komisije, da nekatere predlagane zakonske rešitve predstavljajo (pre)velika korupcijska tveganja.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je glede novele zakona o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti (ZSPDSLS-A) izrecno ugotovila, da je vlada državnemu zboru v obravnavo oziroma v sprejem navedeni zakon sicer predlagala po nujnem postopku, da pa predlagane novosti kljub temu ne potrjujejo vladnega »argumenta«, da želi tako preprečiti težko popravljive posledice za delovanje države. Nasprotno, komisija je ocenila, da prav hitenje pomeni povsem konkretno nevarnost, da bodo nazadnje nastale nepopravljive posledice za državo.

Ne dovolj transparentno

Novela po prepričanju protikorupcijske komisije prav tako ne bo zagotovila prenosa premoženja na dovolj transparenten način. Komisija je predlagala, da bi v zakon vnesli vsaj varovalke, ki bi korupcijska tveganja zmanjševale: »Komisija meni, da bi bilo primerno in nujno, da se predlog zakona zadrži, da v javno razpravo in se pripravijo vsebinske utemeljitve posameznih rešitev, predvsem pa da se jasno opredeli, kdo so odgovorni, obseg te odgovornosti in postopki njenega uveljavljanja z možnostjo izrekanja sankcij.« Mimogrede, to je že sedmi izmed zakonov, ki jih je državni zbor sprejemal v zadnjih mesecih in za katere je KPK opozarjala, da jih ne bi smeli sprejemati po nujnem postopku.

In?

Vlada se na ugotovitve, opozorila oziroma mnenje protikorupcijske komisije ni odzvala, kaj šele, da bi jih upoštevala. Državni sekretar ministrstva za pravosodje in javno upravo Helmut Hartman pa je včeraj v parlamentarni dvorani opoziciji dopovedoval, češ da so novelo pripravljali že od maja, da skupnost občin na vsebino predlaganih rešitev ni imela nobenih pripomb in da bi konec koncev tudi KPK lahko že prej opozorila na tveganja ipd. Povedal je tudi, da se bodo kupnine, ki jih bodo občine prejele iz naslova prodaje ali oddaje nepremičnin, prelile v občinski proračun, torej ostale v javni sferi.

Vodja poslanske skupine Jankovićeve Pozitivne Slovenije Jani Möderndorfer – niti njegova poslanska skupina namreč ni a priori nasprotovala sprejemu novele! – je včeraj predlagal, da bi poslanci med razpravo imeli krajši premor in se posvetovali s predsednikom državnega zbora dr. Gregorjem Virantom, vendar predsedujoči Jakob Presečnik ni dopustil, da bi glasovali o takšnem proceduralnem predlogu. Je pa Presečnik poslance pozval, naj glasujejo, ali želijo izvedeti mnenje vlade o opozorilih protikorupcijske komisije: koalicijska večina v dvorani je, kajpak, nonšalantno razsodila, da ne želi biti seznanjena z mnenjem vlade! Čemu le bi parlamentarci mnenje vlade videli, slišali ali o njem govorili, a ne?

Ni svarila samo KPK

Poziv k zavrnitvi rešitev, ki bi lahko v predlaganem zakonu o spremembah in dopolnitvah zakona o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti pomenile sistemsko korupcijo, pa je poleg KPK na poslance naslovila tudi Zveza civilnodružbenih organizacij Slovenije za pravičnost, enakopravnost, solidarnost in trajnostni razvoj (Zveza CoS), ki je že avgusta opozorila na netransparenten odlok o načrtu ravnanja s stvarnim premoženjem države za leto 2012: »Pozivamo vas, da ravnate odgovorno in da v sredo ob glasovanju zavrnete sporni predlog zakona. S tem boste zavrnili uzakonitev sistemske korupcije ter nadaljnje spodkopavanja ustavnih, gospodarskih, socialnih in političnih temeljev Republike Slovenije.« Enako je storilo še Društvo Integriteta – Transparency International Slovenia: »S potrditvijo takšnih zakonskih sprememb boste omogočili nepregledno in negospodarno ravnanje s premoženjem države in lokalnih skupnosti. Uzakonili boste tudi nepregledne postopke in prenos v upravljanje osebam javnega prava, ki premoženje države uporabljajo, javnim podjetjem, agencijam in drugim osebam, ki lahko s prodajo zdaj državnega premoženja delujejo tudi v zasebnem interesu.«

Deli s prijatelji