ODPIRA PODJETJA

Veliko razkritje: to je davčni raj za Slovence

Objavljeno 04. april 2016 11.55 | Posodobljeno 04. april 2016 11.55 | Piše: Mo. S.

Vse to so razkrili Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev (ICIJ), nemški časopis Süddeutsche Zeitung in več kakor 100 drugih novinarskih organizacij.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Ob pomoči 11,5 milijona dokumentov so novinarji iz 76 držav razkrinkali posle ene največjih družb za registracijo podjetij v davčnih oazah Mossack Fonseca (MF). Gre za veliko razkritje, pri čemer so sodelovali tudi kolegi z Dela.

Razkritje omogoča vpogled v premoženje v davčnih oazah. Dokumenti kažejo, kako globalna industrija odvetniških družb in velikih bank prodaja finančno tajnost politikom, goljufom in trgovcem z mamili pa tudi milijarderjem, znanim osebnostim in športnim zvezdnikom. Vse to so sicer razkrili Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev (ICIJ), nemški časopis Süddeutsche Zeitung in več kakor sto drugih novinarskih organizacij.

Davčni raj za Slovence: Angvila, kjer ni davkov

Novinarja Dela Anuška Delić in Nejc Gole pa poročata tudi o davčnem raju za Slovence. Razpisala sta se o Urošu Petroviču, lastniku podjetja UPC Svetovalna skupina, ki je do danes prek družbe MF odprl najmanj 17 podjetij na Angvili oziroma eno na Britanskih Deviških otokih. Prve stike z družbo je navezal leta 2011, ko je iskal »konkurenčno in stabilno jurisdikcijo v davčni oazi, kjer bi lahko ustanavljali družbe za naše kliente«. Prosil jih je, naj mu pošljejo cenik storitev za ustanovitev in upravljanje družb v davčni oazi, ki zahteva minimalno poročanje, omogoča zaščito osebnosti, dokumente družbe pa je tam mogoče notarsko overiti – da bi njen lastnik lahko odprl bančni račun v EU.

Večino družb je Petrovič odprl na Angvili, otoku v Karibskem morju, ki je uradno del britanskega čezmorskega ozemlja. Tam ni davkov na prihodke, dobiček, kapital, dediščino ali kar koli drugega, kar bi posameznika ali gospodarsko družbo obremenjevalo, Angvila tudi z nobeno drugo državo nima sklenjenega sporazuma o dvojni obdavčitvi.

Petrovič je novinarje Dela obtožil vdora v njegovo elektronsko pošto, češ da mu je nekdo namestil trojanskega konja in prebiral sporočila, kar pa je kaznivo. Trdi, da so stranke UPC poslovale v skladu z vsemu predpisi in pri tem niso nikogar oškodovale. 

Dokumenti pa razkrivajo, da je Petrovič pri naročanju in plačevanju storitev pri MF Panama tamkajšnje uslužbence skoraj vsakič prosil, da družbi UPC ne izdajo računa v Panami, temveč na Angvili ali v drugi jurisdikciji, da jim ne bo treba plačati 15 odstotkov davčnega odtegljaja. Kasneje je Petrovič vendarle pojasnil, da je storitev opravila družba MF na Angvili, »zato smo tudi zahtevali, da nam račun izda družba z Angvile in ne matična družba Mossack Fonsece, ki je iz Paname«. Kot pravi, MF želi storitve zaračunavati iz panamske družbe, s čimer pa se sam ni strinjal.

»Lov na čarovnice«

Medtem so pregledali tudi ozadje nekaterih slovenskih lastnikov družb, ki so bile ustanovljene prek MF, in ugotovili, da je bil eden od teh družbenikov pravnomočno obsojen zaradi pomoči pri goljufiji. MF je pojasnila o tej osebi iskal pri Petroviču, ki je dejal, da gre zgolj za »lov na čarovnice, ki odseva negativno energijo v državi«. Kot poroča Delo, je Petrovič poskušal zaščititi tudi stranko, ki je bila uvrščena na tako imenovani črni seznam ZDA, češ da se je Slovenec tam znašel po krivem.

Pogosto je Petrovič sporočil MF tudi, da je treba neki dokument pripraviti tako, da ne bo razkril identitete dejanskega lastnika družbe. Tako je zapisal v primeru dokumentov ene izmed družb: »Ekonomskega upravičenca ne želimo razkriti lokalnim oblastem.«

Deli s prijatelji