USPEŠNO

Veliki uspehi naše 
zunanje politike

Objavljeno 16. julij 2015 19.57 | Posodobljeno 16. julij 2015 19.57 | Piše: Jadran Vatovec

Bo Iran odslej res pripravljen okrepiti sodelovanje s Slovenijo?

LJUBLJANA, KIJEV, TEHERAN – Slovensko ministrstvo je med prvimi navdušeno pozdravilo (pohvalilo) tokrat menda čisto zares uspešno sklenitev dogovora o dolgoročni omejitvi izvajanja iranskega jedrskega programa, na katerega je mednarodna skupnost čakala kar dvanajst let: »Čestitamo E3/EU+3 in Iranu za pomemben dosežek, ki s postopno odpravo sankcij prinaša normalizacijo odnosov z Iranom. Dogovor pomeni pomemben prispevek k izboljšanju razmer v politično in varnostno nestabilni regiji. V tem kontekstu od Irana pričakujemo dosledno in polno izpolnjevanje določil dogovora. Dogovor obenem pomeni temelj za krepitev bilateralnih odnosov Republike Slovenije z Iranom.« Krasno, a ne? Fantastično. Še sploh, če bi tudi naše gospodarstvo lahko imelo kakršno koli korist od omejevanja iranskega jedrskega programa.

Tudi z Ukrajino poglabljamo odnose

Glede domnevno uspešnega dogovora bi bilo sicer morda bolj diplomatsko, če bi predstavniki MMZ za zdaj še previdno trkali na les. Je pa res, da vsi svetovni voditelji – tudi ruski predsednik Vladimir Putin je, kajpak, med njimi – v tem hipu tekmujejo, kdo bo še nekoliko bolj navdušeno pozdravil sklenitev zgodovinskega dogovora. No, prav vsi pa tudi poudarjajo, da bo ta(k) dogovor ključen za krepitev bilateralnih odnosov med njimi in Iranom. Bomo videli, ali se bodo Iranci res pustili dolgoročno omejevati ter kako naklonjeni bodo bilateralnemu sodelovanju in s kom. Seveda pa za nas ni pomembno samo iransko vprašanje, naš zunanji minister, prvak Desusa Karl Erjavec, je v tem tednu odpotoval v Ukrajino, na pomemben uradni obisk k ukrajinskemu kolegu Pavlu Klimkinu, predsedniku ukrajinskega parlamenta (vrhovne rade) Volodimirju Grojsmanu in predsedniku Ukrajine Petru Porošenku. Čemu? Zaradi izmenjave mnenj o reševanju ukrajinskega oboroženega konflikta (spopadi med proruskimi separatisti in zakonito ukrajinsko vojsko so doslej po podatkih Združenih narodov zahtevali najmanj 6500 smrtnih žrtev, 1,4 milijona Ukrajincev pa je moralo zapustiti svoje domove) in tudi zaradi poglobitve gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Ukrajino. Je pa resda Erjavčev obisk, kot poudarja naše zunanje ministrstvo, tudi »izkaz solidarnosti in politične podpore Slovenije Ukrajini«. Erjavčev izkaz podpore in solidarnosti bo Ukrajini zagotovo v veliko pomoč, saj Slovenija izrecno zagovarja ozemeljsko celovitost in neodvisnosti Ukrajine ter, kot je ukrajinskim sogovornikom jasno in glasno pojasnil Erjavec, ne priznava ilegalne ruske priključitve Krima. Tako. Upajmo, da se tega zaveda tudi ruski premier Dmitrij Medvedjev, ki bo v Sloveniji na delovnem obisku že 26. in 27. julija.

Erjavčeve skrbi tudi Zahodna Sahara

Mimogrede, evropski poslanec, nekdanji slovenski zunanji minister Ivo Vajgl (Alde/Erjavčev Desus) je predvčerajšnjim podpredsednico Evropske komisije in visoko predstavnico EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Federico Mogherini znova pisno opozoril na nezakonito maroško okupacijo Zahodne Sahare. »Maroko že od leta 1976 nezakonito okupira Zahodno Saharo, saj do tega ozemlja nima nikakršnih pravno utemeljenih pravic. EU doslej ni pokazala nikakršnih resnih namenov, da bi se vključila v reševanje problema, čeprav je Zahodna Sahara zadnji ostanek kolonializma na svetu in bi se lahko razvila v varnostno grožnjo interesom Evrope...« .

Deli s prijatelji