NAGRAJENCI

Veliki Prešernovi nagradi Stupici in Simčiču

Objavljeno 07. februar 2013 22.55 | Posodobljeno 07. februar 2013 23.25 | Piše: S. J., STA

Letošnja prireditev je potekala pod naslovom Kultura osebno.

LJUBLJANA – V Cankarjevem domu (CD) so na predvečer državnega praznika podelili velike in male Prešernove nagrade. Kot je v nagovoru dejal predsednik UO Prešernovega sklada akademik Jože Trontelj, je nocojšnji večer slavnosten, svečan trenutek, ko nekoliko pozabimo na grenkobo svetovnega in slovenskega časa, je praznik slovenske kulture.

Krizantema na prsih siromaka

Po njegovih besedah bi Ivan Cankar danes po 100 letih morda ponovil svoje dramatično svarilo, naj ne dopustimo, da se nam bo kultura spremenila v belo krizantemo, pripeto na prsih siromaka. Cankarjevo vero, da »napoči zarja tistega dne«, ko naša kultura ne bo več krizantema na siromakovih prsih, je označil kot »sončni žarek na oblačnem nebu«. »Oblak je pregnala že večkrat, tudi tedaj, ko je bil mnogo temnejši, in ni razloga, da ga ne bi spet,« je dejal in dodal, da Slovenci ta čas res nismo na jasnem soncu, a vse, kar imamo najboljšega, tudi ni pod temnimi oblaki.

Opomnil je, da številne človeške usode že razkrivajo eksistenčno stisko, revščino in malodušje tam, kjer jih zadnja desetletja nismo videli. Kulturne dobrine postajajo luksuz, zato, kot je dejal, toliko bolj cenimo tiste, ki še vedno kupijo knjigo ali obiščejo gledališča, galerijo ali koncert, in smo veseli tistih, ki vedo, da mora kultura preživeti. Ljudje za preživetje kot človeška bitja potrebujemo tudi umetnost in kulturo, kultura in umetnost morata prežemati vsa polja človeškega delovanja in ustvarjanja, je v svojem nagovoru poudaril Trontelj.

Zdravljici v interpretaciji dramskega igralca Borisa Cavazze je sledila podelitev Prešernovih nagrad.

Zorku Simčiču in Marlenki Stupici nagrada za življenjsko delo

Nagrado za življenjsko delo je prejel pisatelj Zorko Simčič za bogat literarni opus. Kot je zapisano v utemeljitvi, danes Simčičevo literarno ustvarjanje sodi v kanon slovenske književnosti 20. stoletja. Njegovi nedavno izdani Poslednji deseti bratje pa so obenem veliki roman slovenske književnosti 21. stoletja. Simčič se je ob prevzemu nagrade iz rok Trontlja zahvalil vsem, ki so ga za nagrado predlagali, komisiji, ki je izbirala, in UO Prešernovega sklada, ki je nagrado potrdil. Kot je dejal, je, »ko človek počasi že odhaja ne le s tega, ampak z odra sveta«, res počaščen.

Slikarka Marlenka Stupica je veliko Prešernovo nagrado prejela za življenjsko delo in bogat ustvarjalni opus. Umetnica že dolgo neprekinjeno soustvarja trdno jedro slovenske ilustracije. Pri svojem delu od sebe zahteva najvišje slikarske standarde, ki jih lahko prepoznamo v sodobnosti, in zdrži primerjave z vzorniki iz zgodovine, je zapisano v utemeljitvi.

Križajevi nagrada za baletni opus

Prvakinja ljubljanskega baleta Regina Križaj je nagrado Prešernovega sklada prejela za baletni opus v zadnjih dveh letih, še zlasti za predstave Klasika in tango, Zlitje stoletij ter Bajadera. Križajeva je, kot piše v utemeljitvi, virtuozinja baletnih sfer, ki je s svojo prepoznavno plesno estetiko in visokim nivojem baletne tehnike postavila nov mejnik slovenskega baleta.

Nagrada za zgoščenko Slovenija!

Mezzosopranistka Bernarda Fink in basbaritonist Marcos Fink sta skladovo nagrado prejela za zgoščenko Slovenija! in odmevni cikel koncertov po Sloveniji, z osrednjim koncertom 8. februarja lani v ljubljanski Operi. Kot je zapisano v utemeljitvi, je njuna pevska izvedba vrhunska, tehnično dovršena, v sporočilnosti iskrena in doživeta, prežeta z globoko muzikalno izpovednostjo in posluhom za slovensko besedo.

Kocijančiču nagrada za pesniško zbirko

Pesnik Gorazd Kocijančič je prejel nagrado Prešernovega sklada za pesniško zbirko Primož Trubar zapušča Ljubljano. Kocijančič v svoji liriki ne izpoveduje sebe, ampak drugega. Glas – pesnikov glas, ki zveni skozi svojo persono, Trubarja – iz njegove notranjosti prinaša na plan magmatsko tvarino občutij, ki se kristalizira v besedi in artikulira v duhovni boj, piše v utemeljitvi nagrade.

Vidicu nagrada za vlogi v operi

Baritonist Jože Vidic je skladovo nagrado prejel za vlogi vojvode Lorenza v operi Črne maske in Grudna v operi Ljubezen kapital. Z obema vlogama je dosegel vrh svoje dosedanje umetniške poti, je zapisano v utemeljitvi nagrade.

Nagrada tudi za prevod

Prevajalka Marija Javoršek je nagrado Prešernovega sklada prejela za prevod Rimskih političnih tragedij Pierra Corneilla. Kot piše v utemeljitvi, je Javorškova z izjemnim posluhom za klasicistično poetiko in rimsko zgodovinsko tematiko poustvarila vzdušje bratomorne vojne v Horaciju, nesmrtne cesarjeve monologe v Cini in politične dialoge v Pompejevi smrti.

Nagrajene Aleksandrinke

Metodo Pevcu so nagrado Prešernovega sklada podelili za scenarij in režijo dokumentarnega filma Aleksandrinke. Kot piše v utemeljitvi, je šele njegovemu filmu uspelo prikazati vso kompleksnost tega specifično slovenskega fenomena in ga umestiti v univerzalni okvir raznoterih človeških usod.

Letošnjo prireditev, ki je potekala pod naslovom Kultura osebno, je umetniško zasnovala avtorica in režiserka Ivana Djilas.

Deli s prijatelji