OMEJITVE

Veliki petek bo ustavil medbančni promet

Objavljeno 26. marec 2013 21.00 | Posodobljeno 26. marec 2013 21.08 | Piše: A. L.

Če želite nakazati denar, to storite še pred petkom.

LJUBLJANA – Prihajajo velikonočni prazniki, med katerimi bo plačilni promet bank potekal nekoliko drugače kot sicer. Nekatere banke so na svojih spletnih straneh že objavile obvestila o posebnostih. Pregledali smo spletne strani nekaterih bank in ugotovili naslednje.

Iz banke SKB komitente obveščajo, da bo v petek, 29. marca, mogoče izvajati le interne transakcije med računi, odprtimi v SKB, ne bo pa mogoče izvajati transakcij med računi v SKB in računi, odprtimi v drugih bankah. Plačilni nalogi, ki bodo imeli valuto 29. marec 2013 (to je petek) za transakcije med računi, odprtimi v drugih bankah, bodo izvršeni prvi naslednji delovni dan, torej v torek, 2. aprila 2013. To pomeni, če želite, da je denar pri nekom, ki ima račun v drugi banki, pred petkom, ga nakažite najkasneje v četrtek, sicer bo na račun priromal šele aprila.

V petek samo interna plačila

Nova KBM uporabnike na spletni strani opozarja, da imajo 29. marca (veliki petek) praznik v večini držav EU in evropski plačilni sistem TARGET2 ne bo posloval, zato tega dne ne bodo delovali klirinški plačilni sistemi, ki so posredno vezani na poravnavo v sistemu TARGET2. Opozarjajo, da bodo 29. marca 2013 opravljali le interni plačilni promet in mednarodni plačilni promet prek korespondenčne mreže. »Tako bomo v petek, 29. marca 2013, izvršili le plačilne naloge v okviru naše banke in mednarodna plačila prek korespondenčne mreže. Vse druge plačilne naloge bomo izvršili prvi naslednji delovni dan, v torek, 2. aprila 2013. Trajne naloge in direktne obremenitve na račune pri drugih bankah z valuto plačila 29. marec 2013 bomo izvršili 2. aprila 2013. V petek, 29. marca 2013, se bodo izvršili paketi množičnih plačil SEPA, ki bodo vključevali izključno nakazila na račune v Novi KBM.«

Veliki petek omejil promet

Abanka komitente opozarja: »Zaradi praznikov 29. marca 2013 (veliki petek – praznik v nekaterih državah EU) in 1. aprila 2013 (velikonočni ponedeljek) evropski in domači plačilni sistemi ne bodo poslovali. Mogoča bo le obdelava internih plačil v okviru posamezne poslovne banke.« V Abanki bodo tako v dneh od vključno petka, 29. marca 2013, do vključno ponedeljka, 1. aprila 2013, opravljali le interni plačilni promet (prenose med računi v Abanki). Vse ostale v tem obdobju prejete plačilne naloge za domača plačila na račune pri drugih domačih bankah in čezmejna plačila bodo izvršili prvi naslednji delovni dan, to je v torek, 2. aprila 2013.

Podobno so zapisali tudi na spletni strani Sberbank (prej Volksbank): v petek bodo opravljali le interni plačilni promet. Izvršeni bodo le tisti prenosi in plačila, pri katerih imata nalogodajalec in prejemnik račun znotraj Sberbank. Prvi naslednji delovni dan, ko bodo banke izvajale plačilni promet v polnem obsegu, bo torek, 2. aprila 2013.

Deli s prijatelji