OBISK

Veliki mojster kung fuja je zapel v Snežni jami

Objavljeno 07. julij 2013 13.17 | Posodobljeno 07. julij 2013 13.18 | Piše: Darko Naraglav

Znamenitega kitajskega meniha sta navdušili Slovenija in energija podzemnega sveta na Raduhi.

You Xuan De je bil navdušen nad Slovenijo.

»Dobre gore, dobra voda, prijazni ljudje.« S temi lepimi besedami v slovenščini je našo domovino opisal You Xuan De, veliki mojster kitajske borilne veščine kung fu. Kitajski menih je Slovenijo obiskal na povabilo svojega učenca, Slovenca Dušana Donka, poznavalca duhovnosti z azijske celine.

You Xuan De je prvič obiskal Slovenijo leta 2007, tokrat pa ga je še posebno prevzela Snežna jama na Raduhi (2062 m), najvišje ležeča turistična jama v državi in ena med najvišjimi v Evropi. Je pravi kraški fenomen brez primere na stari celini in najbrž tudi na svetu; po vseh speleoloških zakonitostih na takšni nadmorski ne bi pričakovali kapniškega okrasja, a jama se lahko pohvali z izjemnimi kapniki in drugim največjim stebrom v slovenskih jamah, ki je visok 21 metrov.

Kitajski gost si je Snežno jamo ogledal v družbi svojih privržencev, povsem po naključju pa se je skupini pridružil rokometni reprezentant Miha Žvižej s svojo dansko izvoljenko in očetom Darkom.

Poletna ohladitev

Snežna jama na Raduhi, ki jo upravlja Jamarski klub Črni galeb iz Prebolda, bo od ponedeljka, 15. julija, odprta za ogled vsak dan med 9. in 17 uro. Ogledi so vsako drugo neparno uro (ob 9., 11., 13.,15. in 17.). Tako bo vse do konca avgusta, septembra bo jama odprta ob vikendih, za najavljene skupine tudi med tednom. Ogled traja uro in pol do dve. Temperatura v jami je od –1 do 4 stopinje Celzija, zato priporočajo primerno obleko in obutev.

Pod strokovnim vodstvom izkušenega preboldskega jamarja se je taoistični opat predajal energiji, ki jo je zaznaval v objemu davnine. Ob tem je predstavil veščino wadung kung fu: njegove roke in noge so v počasnem ritmu rezale podzemni zrak, na trenutke pa so švignile z bliskovito hitrostjo. Na koncu turistične poti, ko so ugasnili karbidovke in so se za kakšno minuto prepustili popolni temi in tišini, je veliki mojster zapel.

You Xuan De se je različne borilne veščine začel učiti pri petih letih, in sicer pri svojem očetu, nato pa je po Kitajskem obiskoval mojstre kung fuja. Ko je srečal Wanga Weizheja, velikega mojstra sekte Wudang Songxi, je bil nad veščino tako navdušen, da se je preselil na goro Wudang v kitajski provinci Hubei in postal daoistični menih. Kmalu je dosegel visoko stopnjo spretnosti v borilnih veščinah in postal eden boljših mojstrov na gori. Svoje znanje prenaša le redkim izbrancem, od leta 2008 je njegov učenec tudi Dušan Donko. Mojster mu je dodelil družinsko ime You Li Shan in ga podpira pri ustanovitvi najpomembnejšega izobraževalnega centra za daoistično modrost in kulturo v Evropi.

You Xuan De meni, da je Slovenija s svojo dobro energijo podobna energiji Wudanga, kjer živi, zato je najprimernejša za postavitev izobraževalnega centra tisočletne filozofije, ki krepi zdravje, blagostanje in spodbuja mir med ljudmi. 

Preprosto prefinjen

Daoizem, ki ga prakticira in širi mojster You Xuan De, je moder in prefinjen kulturni sistem. Vključuje vse vede o življenju: filozofijo, astrologijo, geografijo, arhitekturo, farmacijo, medicino, umetnost, v srcu sistema pa so vselej yin in yang ter pet elementov. Kadar se stvari v življenju zaostrijo, se vračanje na preprosti koncept yina in yanga vedno izkaže za rešitev iz težav in naporov.

 

Deli s prijatelji