POSLABŠANJE RAZMER

Veliki kosi ledu padajo z dreves, spet velike težave z elektriko

Objavljeno 05. februar 2014 11.58 | Posodobljeno 05. februar 2014 12.02 | Piše: STA, T. L.

Ponoči nove težave predvsem pri oskrbi z elektriko.

NOVA GORICA, MURSKA SOBOTA, MARIBOR – Žled, ki že nekaj dni povzroča ogromne težave na Cerkljanskem, v Zgornjem Posočju in na Trnovsko-Banjški planoti, se je ponoči razširil še na območje občine Kanal ob Soči, je povedal poveljnik regijskega štaba CZ za severno Primorsko Samo Kosmač. Pravi, da je stanje slabo. 

Na Primorskem brez elektrike 10.000 ljudi

Poleg vseh cest, na katerih so že imeli težave, so ponoči zaprli še ceste Kanal–Lig, Ročinj–Lig in Kambreško–Livek. Zaprta je tudi cesta Vrsno–Krn, kar je vas Krn odrezalo od sveta.

Po besedah Kosmača je ponoči ponovno zmanjkalo elektrike v Čepovanu. Prav tako je bila prekinjena dobava električne energije tudi odjemalcem v Trenti. Trenutno je brez elektrike več kot 10.000 odjemalcev, pravijo v Elektru Primorska.

Za oskrbo prebivalcev z elektriko so člani CZ na Idrijsko pripeljali dva večja agregata za napajanje črpališča pitne vode. Med posamezna gospodinjstva so razdelili okrog 70 manjših agregatov. Tudi v Elektru Primorska bodo danes nadaljevali razdeljevanje in priklapljanje agregatov po celotnem območju, ki ga pokrivajo.

Veliki kosi ledu padajo z dreves

Danes bodo nadaljevali razdeljevanje manjših agregatov, je še povedal Kosmač, ki jih je na javni poziv občanom prek medijev prispevalo okrog 15 posameznikov in podjetij, ki so brezplačno posodili svoje agregate za ogrožene prebivalce. Regijski štab Civilne zaščite za severno Primorsko navaja, da jim je agregate manjših moči ponudila tudi Kmečka zveza Furlanije - Julijske krajine.

Na območju Postojne in Pivke so ceste pogojno prevozne. Veliko težav imajo na odsekih cest, ki potekajo skozi gozd, je povedal vodja vzdrževanja pri Cestnem podjetju Koper Karlo Šturm, saj je dež začel raztapljati led na drevesih, s katerih zdaj padajo veliki kosi, prav tako odpada že polomljeno vejevje.

V občini Postojna so še vedno zaprti cesta Planina–Unec, ki naj bi jo čez dan odprli, makadamski del ceste v Rakovem Škocjanu ter cesta Razdrto–Senožeče zaradi padlega daljnovoda. Ceste na Postojnskem in Pivškem so ponoči posuli in so prevozne.

Vodja vzdrževanja v Cestnem podjetju Nova Gorica (CPG) Vanči Premrl je povedal, da so nevarne in spremenljive razmere tudi na območju Logatca. Razmere so se poslabšale, občasno je zaradi podrtega drevja popolnoma zaprta cesta Kalce–Planina.

image
a:1:{s:11:"description";s:69:"Posledice žleda na Babnem polju (prvo trimesečje letošnjega leta).";}
Zaprt urad za delo v Postojni

Iz Zavoda RS za zaposlovanje so sporočili, da sta urada za delo Logatec in Cerknica danes odprta, zaprt ostaja le še urad v Postojni. V uradih za delo Logatec in Cerknica imajo zagotovljeno električno energijo z agregati, stanje je rešljivo za silo, vendar računalniki še ne delujejo. Do vzpostavitve normalnega delovanja bodo za uporabnike zagotavljali dežurstvo in reševali nujne zadeve, sporočajo iz logaškega in cerkniškega urada.

Delati je začela upravna enota v Postojni, saj je zgradba priklopljena na agregat. Občasno še prihaja do izpadov električnega toka. Upravni enoti v Logatcu in Cerknici danes še ne poslujeta.

Iz Občine Postojna pa so sporočili, da jim za Osnovno šolo Antona Globočnika še ni uspelo zagotoviti agregata. Danes od 9. ure dalje je zagotovljen topel čaj v večnamenski dvorani Šolskega centra v Postojni, kjer se občani lahko pogrejejo in napolnijo mobilne telefone. Zaradi poledenele plošče pred glavnim vhodom je vhod z zadnje strani Šolskega centra v Postojni.

V vasi Bač zdaj žled

Poplavljanje v vasi Bač se je ponoči zmanjšalo in trenutno predstavlja nevarnost za manjše število objektov, je sporočil poveljnik občinskega štaba Civilne zaščite Ilirska Bistrica Janko Slavec. Ponoči je začelo deževati in na izpostavljenih mestih tudi žlediti. Žled za zdaj ne predstavlja večje grožnje, ker nov sloj ledu ni velik, padavine tudi niso intenzivne.

Danes bodo opravili ogled postavljenih nasipov, s katerimi se preusmerja del vode, ki ogroža vas Bač. Za naslednje dni so namreč predvidene odjuga in večje količine padavin, ki bi lahko na tem območju povzročile dodatne težave in poplavljanje objektov v vaseh Bač, Koritnice in Knežak.

Z današnjim dnem sta začela obratovati tudi osnovna šola in vrtec v Knežaku.

Oskrba z elektriko motena pri 24.000 odjemalcih Elektra Ljubljana

Na območju Notranjske je zaradi izpada 110-kilovoltnega omrežja brez električne energije večina odjemalcev. Ekipam je uspelo delno sanirati 110-kilovoltno omrežje do Vrhnike, je pa ponoči prišlo do dodatnih okvar na že popravljenem omrežju, tako da je oskrba z električno energijo trenutno motena pri 24.000 odjemalcih Elektra Ljubljana. Do sobote pričakujejo vzpostavitev 110-kilovoltnega napajanja do Logatca, nato pa bo na vrsti Cerknica.

Ponoči je prišlo do dodatnih okvar na že popravljenem omrežju, tako da je trenutno brez napetosti 924 transformatorskih postaj, oskrba z električno napetostjo pa motena pri 24.000 odjemalcih.

Gre za dve transformatorski postaji na območju Črnuč, 103 transformatorske postaje na območju Vrhnike, 172 postaj na območju Cerknice, 154 na območju Logatca, 60 na območju Žirov, 60 na območju Kamnika, 28 na območju Domžal, 44 na območju Litije, 69 na območju Grosupljega, 31 na območju Zagradca, 58 na območju Kočevja, 32 na območju Ribnice, devet na območju Trbovelj in 102 transformatorski postaji na območju Dobrepolja. Kot zagotavljajo na elektru, so vse razpoložljive ekipe in tuji izvajalci že začeli odpravljati okvare.

Vremenske razmere in žled na distribucijskem omrežju Elektra Ljubljana še vedno povzročajo nove okvare. Zaradi padcev drevja na ceste je otežen dostop do okvar, kar otežuje in upočasnjuje njihovo lokalizacijo in odpravo.

image

Elektro Maribor: drevje še pada, nove težave z elektriko

Na območju Elektra Maribor so se ponoči razmere znova nekoliko poslabšale. Brez elektrike je namreč spet ostalo 7700 odjemalcev, okoli 7.30 pa je bilo brez napajanja še okoli 6200 odjemalcev.

Iz Elektra Maribor ob tem sporočajo, da drevje še vedno pada, nov dež pa dodatno vpliva na močno poledenelost naprav in ivje, ki povzročata zemeljske stike. Zaradi tega kljub velikim naporom vseh ekip prihaja do dodatnih poškodb omrežja in novih izpadov.

Neprevozne ceste

Padla drevesa povzročajo tudi težave na cestah v regiji. Neprevozna je cesta Podvinci–Spodnji Velovlek na ptujskem območju, saj je čez cesto padlo drevo. Pri tem je šolski avtobus z otroki zapeljal s ceste in obtičal ob njej, o čemer smo poročali image. V občini Rače - Fram pa eno od dreves ogroža stanovanjsko hišo.

Na štajerski avtocesti sta zaradi podrtih dreves zaprti počivališči Polskava v obe smeri, med predorom Golo Rebro in Slovenskimi Konjicami pa je zmanjšana hitrost zaradi nevarnosti padanja drevja na cestišče.

Še vedno je motena oskrba z vodo na nekaterih območjih Haloz ter Mariborskega vodovoda. Ta oskrbuje z vodo prebivalce 16 občin Zgornjega Podravja, po zadnjih podatkih pa je brez nje še vedno okoli tisoč ljudi na širšem mariborskem območju.

Mariborska Snaga ima težave s smetmi 

Zaradi izrednih vremenskih razmer, predvsem polomljenega drevja, ki leži na cestah, je v Mariboru in širši okolici na nekaterih območjih otežen odvoz odpadkov, saj ponekod okoliščine onemogočajo dostop vozil do prevzemnih mest, sporočajo iz družbe Snaga. Ker je varnost zaposlenih na prvem mestu, v naslednjih dneh prosijo za razumevanje, če bodo posode ostale neizpraznjene.

Led in žled prav tako povzročata težave na samih posodah za odpadke, ki se nahajajo v gospodinjstvih, kakor tudi na zbiralnicah ločenih frakcij oziroma ekoloških otokih. To je dodaten razlog, da posode niso izpraznjene, pojasnjujejo v podjetju. Glede na aktualno vremensko napoved naj bi se stanje izboljšalo proti koncu tedna, zato pričakujejo, da bodo od takrat naprej lahko zagotovili nemoteno terensko delo.

Zeleni odrez lahko brezplačno oddate 

Iz Snage še obveščajo, da njihovi zbirni centri v občinah, kjer opravljajo javno gospodarsko službo zbiranja in ravnanja z odpadki, delujejo nemoteno in da lahko občani zeleni obrez, ki ga bo zaradi zlomljenih drevesnih vej precej, brezplačno oddajo v najbližji zbirni center, če na vhodu v zbirni center s položnico, ki ni starejša od treh mesecev, dokažejo, da so vključeni v sistem ravnanja z odpadki v svoji občini.

Na železniških prehodih med Ljubljano in Postojno ne delujejo železniške zapornice, zato morajo vozniki voziti previdno.


Pomurski gasilci na pomoč na Notranjsko 

Z avtocestnega počivališča Grabonoš se je 215 pomurskih gasilcev zjutraj odpravilo na Notranjsko, kjer bodo pomagali odpravljati posledice ujme. Poskrbeli bodo predvsem za oskrbo z električno energijo ter pomagali pri odstranjevanju dreves in sproščanju prometa.

Gasilci v 43 vozilih bodo s seboj pripeljali 57 agregatov in ustrezne električne podaljške. Opremili so se tudi s 86 motornimi žagami, sekirami in z drugim orodjem, za morebitno črpanje vode pa so vzeli s seboj tudi vodne črpalke.

Čeprav je gasilska zveza za pomoč zaprosila šele včeraj popoldne, je bil po besedah poveljnika pomurskih gasilcev Dušana Utroše odziv izjemen, saj jim je v zelo kratkem času uspelo zbrati gasilce in pripraviti opremo.

Pomurski gasilci bodo na Notranjskem predvidoma ostali dva dneva, nekateri pa se bodo vrnili že ponoči. Po potrebi se bodo konec tedna vrnili na ogrožena območja.

 

Deli s prijatelji