NA KOŽO

Velike igrače

Objavljeno 01. februar 2015 23.35 | Posodobljeno 01. februar 2015 23.36 | Piše: Matej Lahovnik
Ključne besede: komentar

Brezpilotna letala potrebujemo tako nujno kot Egipčani zimsko opremo.

V Slovenski vojski so pred dnevi naznanili, da nameravajo še letos kupiti brezpilotno letalo, saj jih še nimajo, jih pa menda potrebujejo. Seveda pa takšno letalo ne deluje brez posebnega radarja, tako da bi nas vse skupaj lahko stalo tudi več kot milijon evrov. V času, ko država krči sredstva na vseh področjih od sociale do zdravstva, bi človek najprej pomislil, da gre za šalo, ampak očitno mislijo resno. Namera nakupa brezpilotnega letala je še toliko bolj nenavadna, ker po drugi strani policija opozarja, da nima denarja niti za nakupe tako elementarne opreme, kot so avtomobilske gume. Gasilci, ki pri vseh naravnih nesrečah ljudem prvi priskočijo na pomoč, so tudi že večkrat izpostavili finančne težave, s katerimi se soočajo pri nakupu in posodobitvi opreme, ki jo nujno potrebujejo za intervencije pri nesrečah.

Gospodinjska logika pravi, da najprej poskrbiš za najnujnejše, in brezpilotno letalo potrebujemo tako nujno kot Egipčani zimsko opremo. Zato bi pričakovali, da bo ministrstvo za obrambo sredstva prioritetno namenjalo za nakupe in posodobitve tiste najnujnejše opreme, ki je zaradi vse pogostejših naravnih nesreč najbolj koristna. Če v Slovenski vojski res ne najdejo potrebnejših investicij za varnost ljudi, kot je brezpilotno letalo s posebnim radarskim sistemom, jim je pač denar treba vzeti in ga porabiti za druge koristnejše namene.

Dogajanje spominja na rek male igrače za male otroke, velike igrače za velike otroke. Če si vodilni v Slovenski vojski želijo brezpilotna letala, lahko zavijejo v najbližjo trgovino z igračami in si za okrog 30 evrov kupijo za svoj denar povsem spodobno letalo na daljinsko upravljanje. Poraba javnofinančnih sredstev za vprašljive nakupe vojaške opreme pa v teh časih zagotovo ni primerna. Sklicevanje na sprejete srednjeročne in dolgoročne programe opremljanja Slovenske vojske je smešno, saj so bili medtem zaradi krize skrčeni in prilagojeni razvojni programi na celi vrsti drugih področij. 

Deli s prijatelji