DIREKTORSKA

Velika vrnitev: Pirc Musarjeva nazaj med novinarje

Objavljeno 18. marec 2014 10.09 | Posodobljeno 18. marec 2014 14.38 | Piše: T. L.

Za mesto generalnega direktorja RTV se bo aktualni šef nacionalke Marko Filli pomeril z dvema ženskama: Ljerko Bizilj, odgovorno urednico tretjega programa TVS, in Natašo Pirc Musar.

O novem zakonu o RTV Slovenija bomo znova odločali volivci.

LJUBLJANA – Za funkcijo generalnega direktorja RTV Slovenija se bo dosedanji šef nacionalke Marko Filli pomeril z dvema ženskama: Ljerko Bizilj, odgovorno urednico tretjega programa TVS, in Natašo Pirc Musar, informacijsko pooblaščenko. Filli in ženski kandidatki so se namreč do ponoči prijavili za funkcijo generalnega direktorja RTV, zdaj pa se začenjata, kot piše spletni portal Požareport, neusmiljeno lobiranje in boj ...

Novi šef znan na dan norcev?

Programski svet RTV, ki ga vodi Mitja Štular, naj bi novega šefa javne televizije predvidoma izbiral na seji 31. marca. Tisti, ki bo zasedel enega medijsko najvplivnejših položajev v državi, bo moral na tajnem glasovanju dobiti najmanj 15 glasov članov programskega sveta od devetindvajsetih.

In kakšna so razmerja moči? Po informacijah portala lahko Filli računa na glasove Socialnih demokratov, podpirajo ga tudi sindikati na javni televiziji ter tehnični del hiše, kar naj bi mu zagotovilo pet do šest glasov programskih svetnikov. Tako imenovana levica jih ima skupaj 12, podobno kot desnica, glasovanje treh svetnikov pa naj bi ostalo neznanka. 

Se stolček trese tudi Lombergarju?

Na Fillijevo stran je menda stopil tudi direktor TVS Janez Lombergar, ko je izvedel, da Pirc Musarjevi program pripravlja in piše Gorazd Slak, nekdanji programski direktor Pro Plusa. Ugiba se o tem, da mu je Pirc Musarjeva očitno vnaprej obljubila Lombergarjev stolček ... Mandat se mu izteče sicer šele marca prihodnje leto. In kdo je Gorazd Slak? Pro Plus (Pop TV in Kanal A) je moral zapustiti po fiasku naročniškega projekta Pop Non Stop, nazadnje pa je delal za plačniški spletni projekt Piano.

Podpora Lombergarja pa je za Fillija dobra novica, saj, tako portal, velja Lombergar za spretnega zakulisnega lobista, ki lahko Filliju prinese pomembne glasove – dva, tri ali celo štiri – t. i. zmerne desnice.

Bratuškova za Pirc Musarjevo

Glavna protikandidatka Fillija je Nataša Pirc Musar, saj se oba primarno spopadata za glasove na levici. Medtem ko Fillija podpira SD, je Nataša Pirc Musar kandidatka Pozitivne Slovenije in kabineta predsednice vlade Alenke Bratušek. Kot piše portal Požareport, pa svetovalce Bratuškove pri podpori Pirc Musarjeve vodijo še bolj egoistični motivi, saj naj bi se na tak način znebili njenih političnih ambicij.

Menda se je Pirc Musarjeva kandidature lotila z vso močjo, po informacijah portala je bila vsaj pri prvaku SD Igorju Lukšiču, sama pa priznava, da »ni naivna, da bi verjela, da je mogoče, da se človek kar prijavi na tako pozicijo in se ne pozanima, kakšne so njegove možnosti«.

Ljerka Bizilj bi znotraj programskega sveta lahko dobila glasove desnice, potem ko se Jože Možina ni prijavil. Možina se ni prijavil zato, ker ima menda povsem drugačne izzive, govori pa se, da se je desnica še pravočasno spoznala, da z njim nimajo možnosti. 

Bergant ostaja neznanka

In kako se bodo odločali notranji glasovalci med programskimi svetniki? Nataša Bolčina naj bi glasovala za Natašo Pirc Musar, za Igorja E. Berganta, ki je tudi član razpisne komisije, se menda še ne ve. Prevladuje pa ocena, da se bo na koncu odločil glede na to, kaj mu bo kdo ponudil za naprej, odločal pa se bo med Fillijem in Pirc Musarjevo. Lobiranje pri Bergantu pa je slednja že zanikala. 

Deli s prijatelji