IZREDNO OPOZORILO ARSA

Velika nevarnost toče skoraj za vso Slovenijo

Objavljeno 12. junij 2014 16.07 | Posodobljeno 12. junij 2014 16.10 | Piše: A. L.
Ključne besede: toča alarm

Agencija za okolje svari pred močnimi nalivi in točo.

LJUBLJANA – Po podatkih Urada za meteorološko napoved Agencije RS za okolje se v severni, zahodni, južni in deloma osrednji Sloveniji pojavljajo nevihte, so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje. Radarska odbojnost, tako pišejo, je ponekod presegla prag, ki kaže možnost močnejših nalivov ali toče. »V prihodnjih urah lahko pričakujemo lokalno močnejše nevihte povsod po Sloveniji,« so še dodali.

image


Kako vozimo v toči?

Policija je pred današnjim poslabšanjem vremena objavila pravila, ki jih morajo vozniki upoštevati pri vožnji v toči:

Voznik lahko svoje vozilo ustavi na parkirnih prostorih počivališč, nikakor pa ne na odstavnih pasovih ali celo na vozišču.

Na odstavnem pasu avtoceste in ceste, rezervirane za motorna vozila, so prepovedani vožnja, parkiranje in ustavitev, razen v sili. Tudi na vozišču avtoceste in ceste, rezervirane za motorna vozila, so prepovedani obračanje, vzvratna vožnja (vožnja v nasprotni smeri je smrtno nevarna!), ustavitev ali parkiranje. Enako velja za predore in nadvoze!

Med neurjem ali podobnimi dogodki priporočamo, da vozite posebej previdno in hitrost svoje vožnje prilagodite razmeram. Če ste takrat na avtocesti, se izključite iz prometa na prvem primernem mestu (počivališču, izvozu ipd.), nato pa poiščete primerno zavetje za vozilo, kjer je to pač dovoljeno.

Ko je promet gostejši, se pogosto zgodi, da vozilo, ki prehiteva vozilo pred sabo, vozi z manjšo hitrostjo od dovoljene. Vozniki, ki vozijo za takim vozilom, naj bodo strpni. Uporaba zvočnih in svetlobnih signalov je dovoljena le, kadar je ogrožen voznik sam ali kdo drug, zato priporočamo predvsem vzpostavitev zadostne varnostne razdalje in potrpežljivost, dokler voznik pred vami ne konča s prehitevanjem.

Močan dež, nalivi in toča lahko na vozišče nanesejo naplavine, ki z vozišča navadno niso takoj odstranjene. Vozniki, še zlasti motoristi, naj bodo v takih razmerah še bolj previdni.
Upoštevajte vso prometno signalizacijo: prometne znake, prižgano rdečo luč pred predori, ki vozniku prepoveduje, da bi zapeljal vanj, talne oznake itd.

 

Deli s prijatelji