TEŽAVE

Velika Britanija ponovno v recesiji

Objavljeno 25. april 2012 16.31 | Posodobljeno 25. april 2012 16.31 | Piše: P. J., STA

Država je zabeležila upad BDP, čeprav so pričakovali, da bodo zabeležili manjšo rast.

Cameron je napovedal javno preiskavo

LJUBLJANA – Gospodarstvo Velike Britanije se je v prvem letošnjem četrtletju 'skrčilo' za 0,2 odstotka, je objavil britanski statistični urad. Potem ko se je britansko gospodarstvo 'krčilo' že v zadnjem lanskem četrtletju, se je država drugič po izbruhu finančne krize znašla v recesiji, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Pričakovali rast, dobili pa padec

Britanski statistični urad je danes objavil zmanjšanje bruto domačega proizvoda (BDP) za 0,2 odstotka v prvih treh mesecih letošnjega leta. V zadnjem lanskem trimesečju je država zabeležila 0,3-odstotni upad BDP. Dve zaporedni četrtletji gospodarskega upadanja sta državo tehnično gledano znova potisnili v recesijo. Novica o znižanju britanskega BDP v prvem četrtletju je sicer prišla zelo nepričakovano. Trgi so bili dokaj enotni v mnenju, da bo Velika Britanija med januarjem in marcem zabeležila skromno, 0,1-odstotno gospodarsko rast.

Podrobnejši pogled razkriva, da sta 0,1-odstotno rast britanskega storitvenega sektorja v prvem četrtletju več kot izničila 3-odstotni padec v gradbeništvu in 0,4-odstotni zdrs v proizvodnih industrijah. Nekateri analitiki sicer menijo, da je dejansko stanje boljše, kot ga prikazujejo statistični podatki. Te bo statistični urad v prihodnjih tednih še dopolnjeval in popravljal.

»Dejanska moč gospodarstva je najverjetneje precej večja, kot jo prikazujejo te številke,« je za nemško tiskovno agencijo dpa komentiral glavni ekonomist inštituta Markit Chris Williamson. A obenem dodaja, da bi lahko številke, čeprav zavajajoče, zadale »končni udarec« že tako šibkemu zaupanju potrošnikov in podjetij. Britanski BDP se je v recesiji, v kateri se je država znašla v letih 2008 in 2009, zmanjšal za 7,1 odstotka. Okrevanje je bilo počasno, potem ko so ga močno prizadeli dolžniška kriza v območju z evrom, varčevalni ukrepi, visoka inflacija in slabo stanje bančnega sektorja.

Zahtevna gospodarska situacija

Povrnitev v recesijo je sicer precejšen udarec za vlado premierja Davida Camerona. »Smo v zelo zahtevni gospodarski situaciji,« je po poročanju tujih medijev po objavi rezultatov statističnega urada dejal finančni minister George Osborne. »Okrevanje po najhujši dolžniški krizi v času naših življenj traja dlje, kot je kdor koli predvideval,« je priznal.

Ob tem pa je Osborne zavrnil možnost prekinitve varčevalnega načrta vlade. »Stvar, ki bi zadevo še poslabšala, bi bila opustitev našega verodostojnega načrta in načrtno dodatno zadolževanje ter s tem povečevanje dolga,« je menil. »Dolga leta je ta država grmadila velik dolg, ki ga moramo odplačati,« je poudaril.

Medtem ko se britansko gospodarstvo opoteka, inflacija dosega 3,5 odstotka, s čimer ostaja visoko nad zadano vrednostjo britanske centralne banke, ki je dva odstotka. Zelo visoka je tudi brezposelnost, čeprav se je v trimesečju, ki se je izteklo februarja, znižala za 0,1 na 8,3 odstotka.

Deli s prijatelji