SANKCIJE

Veleposlanici skrajšali mandat, teče tudi predkazenski postopek

Objavljeno 27. julij 2015 19.37 | Posodobljeno 27. julij 2015 19.37 | Piše: STA, Mo. S.

Stabejeva je del sredstev že vrnila, vračilo preostanka pa je v teku.

Veleposlanica Veronika Stabej.

LJUBLJANA – Zaradi nepravilnosti, povezanih s čezmerno ali z neupravičeno porabo javnih sredstev in dobrinimage, ki jih je pri delu veleposlanice v Parizu Veronike Stabej ugotovil lanski nadzor, je zunanje ministrstvo Stabejevi skrajšalo mandat. Na MZZ so danes še razkrili, da je policija prejela anonimno prijavo in da proti Stabejevi poteka predkazenski postopek.

Del sredstev je že vrnila, mandat so ji skrajšali

Generalni sekretar na MZZ Stanislav Vidovič je danes povedal, da so od 24. do 26. novembra lani izvedli redni nadzor nad delovanjem in izvajanjem nalog veleposlaništva v Parizu. V zvezi s kršitvami, ki jih je ugotovil nadzor, je MZZ po besedah Vidoviča Stabejevi skrajšalo mandat z 31. julija 2016 na 31. avgusta letos. Poleg tega je ministrstvo veleposlanici izreklo opozorilo o neizpolnjevanju obveznosti in možnost odpovedi pogodbe o zaposlitvi v primeru ponovne kršitve. Ministrstvo je na podlagi ugotovitev nadzora od veleposlanice zahtevalo še vrnitev vseh neupravičeno pridobljenih sredstev. Vidovič je povedal, da je Stabejeva del sredstev že vrnila, vračilo preostanka pa je v teku.

Predkazenski postopek

Generalni sekretar pa je še razkril, da je med izvajanjem notranjih postopkov na MZZ v zvezi z nadzorom policija ministrstvo obvestila o anonimni prijavi zoper Stabejevo zaradi domnevnih nepravilnosti na pariškem veleposlaništvu. Vidovič je ob tem pripomnil, da glede na že vloženo prijavo MZZ o ugotovitvah nadzora ni še posebej obveščalo policije. A je ministrstvo na podlagi prošnje policiji posredovalo vso dokumentacijo, s katero razpolaga v tej zadevi. Vidovič je dodal, da je bilo ministrstvo seznanjeno, da v zvezi s tem poteka predkazenski postopek, ki pa ga na MZZ ne morejo komentirati.

Deli s prijatelji