DOSEŽENO

Velenjski rudarji prejeli še drugi del regresa

Objavljeno 18. avgust 2014 17.41 | Posodobljeno 18. avgust 2014 17.41 | Piše: STA, A. L.

V družbah skupine Premogovnik Velenje že izvajajo vrsto dejavnosti in ukrepov, ki bodo omogočali normalno poslovanje.

Vhod v švedski rudnik srebra, ki je hotel

VELENJE – Velenjski rudarji so danes ob izplačilu julijskih plač prejeli še drugi del regresa, kakor je bilo dogovorjeno. Prvi del regresa so rudarji prejeli skupaj z junijsko plačo. Aneks k tripartitni pogodbi o nakupu premoga, zakupu moči in nakupu električne energije, ki je bil podpisan pred mesecem dni, se tako spoštuje v celoti.

V Premogovniku Velenje so danes povedali, da je bilo s podpisom aneksa, ki sta ga poleg rudnika podpisala še Holding Slovenske elektrarne (HSE) in Termoelektrarna Šoštanj, zagotovljeno izplačilo plač in drugih prejemkov skladno s kolektivno pogodbo. V družbah skupine Premogovnik Velenje že izvajajo vrsto dejavnosti in ukrepov, ki bodo omogočali normalno poslovanje in so zajeti v načrtu finančnega ter poslovnega prestrukturiranja tako premogovnika kot tudi odvisnih družb.

Prodaja hotelov?

Premogovnik Velenje je v začetku letošnjega leta sistematično začel dezinvestiranje, v okviru katerega je določil seznam nepremičnin in nekaterih dolgoročnih finančnih naložb za prodajo. Vanj sta zajeta tudi Hotel Barbara v Fiesi in Hotel Oleander v Strunjanu. Hotel Barbara je v lasti Premogovnika Velenje, strunjanski Oleander pa v lasti odvisne družbe Gost, ki je tudi najemnica Hotela Barbara. Oba hotela ne delujeta kot samostojni pravni osebi, ampak kot profitni center v okviru družbe Gost. Če bo prišlo do prodaje hotelov, bo to po oceni premogovnika vplivalo na znižanje prihodkov družbe Gost iz dejavnosti turizma, hkrati pa tudi na znižanje zadolženosti tako družbe Gost kot tudi Premogovnika Velenje, kar bo pomenilo znižanje odhodkov iz financiranja.

Zaradi zagotavljanja transparentnosti in kakovosti prodajnega procesa je Premogovnik Velenje angažiral zunanjo institucijo. Skladno z zakonodajo bo družba za vsako prodajo pridobila soglasje nadzornega sveta in o tem obvestila tudi socialne partnerje.

Hotel Barbara v Fiesi, ki je bil nekoč dom rudarjev, je zgrajen z udarniškim delom. Za oba omenjena hotela naj bi se zanimali ne le kupci iz Slovenije, temveč tudi iz Rusije. Odprodajo premoženja, ki ni vezano na odkop premoga, je od vodstva rudnika, ki posluje z večmilijonsko izgubo, zahteval tudi generalni direktor HSE Blaž Košorok.

Deli s prijatelji