MEŠETARJI

Vegradovi milijoni v apartmajih na Hvaru?!

Objavljeno 22. avgust 2012 10.27 | Posodobljeno 21. avgust 2012 21.30 | Piše: Irena Divković Milanović

Poslovni partner Tovšakove je bil tudi Andrej Oblak z naslovom v Ljubljani in Umagu.

Andreja Oblaka so maja letos zaslišali glede sumljivih poslov z Vegradom. Foto: Dnevnik

LJUBLJANA – Hrvaški trgovski registri in zemljiške knjige skrivajo številne podatke o poslovanju nekaterih najbolj znanih slovenskih podjetnikov, tam najdemo tudi velike finančne transakcije Mira Oblaka in njegovega sina Andreja, poslovnega partnerja razvpite direktorice Vegrada Hilde Tovšak.

Oblaka so zaslišali

Miro Oblak je sicer Slovenec z avstrijskim državljanstvom, nastanjen v Ženevi, njegov sin pa ima poleg ljubljanskega naslova tudi umaškega. Tako oče kot sin sta znana igralca projekta Rezidence Skiper, zdaj razkošnega umaškega hotela Kempinski. Kot soinvestitor in kooperant je sodeloval tudi hrvaški Vegrad, ki je nazadnje ostal dolžan podizvajalcem. Ves projekt je z dvomljivimi krediti podpirala Hypo banka. Andrej Oblak je znan tudi kot nekdanji direktor ljubljanskega Hypo Alpe-Adria Consultantsa, maja letos so ga zaslišali glede sumljivih poslov z Vegradom, njegovo ime pa je izplavalo na površje 2008. v aferi Hilde Tovšak in transakcijskih poslov, ki so potekali na relaciji Liechtenstein–Slovenija. Delo je takrat objavilo: »Hilda Tovšak je na začetku leta 2008 I. V. S. prodala liechtensteinski družbi Immo Invest Fund, katere zastopnik je Andrej Oblak, do leta 2006 direktor podjetja Hypo Alpe-Adria Consultants. Oblak je družbo letos prodal naprej Lidiji Pajk, Jasminki Tušek in Nebojši Jankoviću. Vsi trije so bili 15 dni tudi lastniki podjetja Inventor, ki je registrirano za oddajanje nepremičnin v najem. To družbo je marca 2007 v Ljubljani ustanovil liechtensteinski Immo Invest Fund, katerega zastopnica je bila že na začetku Jasminka Tušek. Potem, ko je bilo lastništvo dobra dva tedna 'parkirano' pri Pajkovi, Tuškovi in Jankoviću, so ga prenesli na ljubljansko družbo za nepremičnine Genero invest, katere direktorici sta Jasminka Tušek in Helena Oblak. Ta je tudi lastnica te družbe. Družba Inventor pa se pojavlja tudi v zvezi z Jernejem Tovšakom, sinom glavne direktorice Vegrada. Tovšak, Andrej Oblak in Matej Košič, ta je sicer direktor več Vegradovih hčerinskih družb, so bili družbeniki v podjetju Genero Projekt, ki je registrirano za zaključna gradbena dela. Družbeniki so ga kupili od Inventorja in mu ga po treh mesecih lastništva tudi nazaj prodali.«


V hrvaškem trgovskem registru je ob enem od ta hip najatraktivnejših hrvaških podjetij Oblakovih, Vili Helena, vpisana vrsta zanimivih podatkov. Tako lahko izvemo, da stoji na naslovu Alberi 300 v Savudriji, tik ob hotelu Kempinski. Temeljni kapital znaša 3,654 milijona kun, ustanovil ga je Jan Privatstiftung iz Celovca oktobra 2004, zdajšnji direktor je Andrej Oblak. Najzanimivejša pa je vsebina v rubriki zaznamki, kjer piše, da je decembra 2010 javni notar Željko Krajina iz Umaga vnesel zastavno pravico v korist Mire Oblaka na deležih JAN Privatstiftung, in sicer na stoodstotnem poslovnem deležu v podjetju Vila Helena s kreditom v znesku 11,2 milijona evrov. Podatek jasno govori o finančni moči Oblaka, dolgoletnega poslovnega partnerja Hypo banke in Tovšakove.

Uničevali dediščino

Avstrijsko podjetje Mira Oblaka je bilo sicer omenjeno tudi v Dnevniku februarja 2011: »Avstrijski podjetji Wolkensberg in Jan Privatstiftung, ki jima je Vegrad leta 2008 nakazal skoraj pet milijonov evrov za nakup skoraj polovičnega lastniškega deleža hotelskega kompleksa Skiper v Savudriji, ki ga je le dobro leto dni kasneje čez noč zasegla celovška Hypo Alpe Adria Bank International, je takrat vodil Gerhard Kucher, nekdanji hišni odvetnik omenjene banke in osumljenec v preiskavi avstrijskih organov pregona.« Če še naprej sledimo investicijam Oblakovih prek Vile Helena, pridemo do enega najlepših hrvaških otokov, Hvara. V eni najslikovitejših tamkajšnjih uval Vitarnja blizu Jelse stoji veličastna Vila Helena. Gradnjo so spremljali spori in besedila v črni kroniki časnika Slobodna Dalmacija, tudi 2002., ko so podrobno opisali uničenje najbolje ohranjene grške parcelacije v Sredozemlju, iz katere so sredi maja tistega leta delavci Komarče, d. o. o., iz Gdinja začeli odnašati kamenje v Starogradskem polju. Težka mehanizacija naj bi takrat sredi sezone pregnala turiste, domačine pustila brez elektrike in povzročila veliko škodo, tako da so nekateri meščani celo fizično poskušali ustaviti neusmiljene graditelje; mediji so okrcali Slovenijo, ki da na svojem ozemlju ohranja kulturno dediščino, drugod pa ji je očitno vseeno zanjo.

Lastnik in direktor Komarče, ki je izvajal sporna dela na lokaciji Maslinovik, je Ljubljančan z naslovom na Jelsi, 42-letni Matjaž Čoklec. Ta je sicer v Splitu registriral več podjetij za predimenzionirane gradnje za slovenske vlagatelje, kar je sprožilo odpor nekaterih dalmatinskih arhitektov, predvsem pa prebivalcev Jelse. Čoklec posluje na Hvaru tudi prek podjetij Mate in Globus, v podjetju More i sunce pa je njegov partner Ljubljančan Sandi Brezovnik. V Komarči je bil nekaj časa direktor tudi Igor Šuklje iz Novega mesta. Kljub oviram je Komarča tudi s krediti hrvaške Hypo banke 2005. v višini 700.000 evrov zgradila stanovanjski objekt, ki se z dvoriščem vred hvali z merami 1623 kvadratnih metrov sredi Vrtanje. Od tam se odpira pogled proti Braču, planini Biokovo in Makarskemu primorju. Po telefonskem imeniku sodeč Čoklec živi v tem razkošnem objektu.

Kot kaže lastniška pogodba, so se v objektu kot etažni lastniki vknjižili tudi gradbeni podjetnik Dražen Merkaš iz Zagreba in državljana Italije, Carlo Galeazzi in Melani Magnolia. Iz zgodovinskega registra je razvidno, da je bilo lastništvo etaže, ki zdaj pripada Italijanoma, sprva preneseno s Komarče, d. o. o., na Oskoruša, d. o. o. To podjetje je po podatkih iz hrvaškega trgovskega registra ustanovil Čoklec, 2010. ga je prevzela ljubljanska Immobilia Lux, solastništvo pa je bilo potem preneseno na umaško podjetje Oblakovih, Vilo Helena, ter Ljubljančana Luko Čerpiča, ki je februarja 2011 nasledil Andreja Oblaka na položaju direktorja. Ustanovitelj Immobilie Lux je Andrej Oblak, zastopnica pa Jasminka Tušek. Podjetje je registrirano na naslovu Majorja Lavriča ulica 12 v Ljubljani, kjer posluje tudi Genero Invest, znan iz afere Vegrad, katerega direktorja sta poleg Andrejeve žene Helene še Tuškova in Nebojša Janković. Čerpič je v Ljubljani lastnik Ventisa, solastnik Sampexa in z Alešem Vovkom direktor v Studiu Culina.

Čisto morje in vila

V lastniški list za Vilo Helena na Jelsi je bil 24. junija 2010 vnesen zaznamek, po katerem je mogoče sklepati, da sta Komarča in Matjaž Čoklec 20. maja 2010 prodala nepremičnino, a se je potem očitno vnel nepremičninsko pravni spor, kar je razvidno tudi iz plomb na nepremičnini in iz lastniških dokumentov. No, večina etaž v stavbi je zaznamovana s sodnimi spori ali zavrnitvami za vpis lastništva, kar je razvidno tudi iz etaže, napisane na Oskorušo, d. o. o., ki jo spremlja zaznamek o lastništvu Jeanpierre Karnowschka iz Gradca, na eni od etaž, ki je pisana na Oskorušo, d. o. o., pa je celo razvidna zavrnitev vpisa lastništva na Vilo Helena. Nekatere etaže so napisane na savudrijsko podjetje Oblakovih, na primer stanovanje v pritličju s površino 57 kvadratnih metrov ter višji stanovanji podobne kvadrature. Postopek prenosa lastništva na vseh etažah je enak: s Komarče na Oskorušo pa na Vilo Helena s kupo-prodajno pogodbo iz maja 2010. Iz zgodovinskega registra je razviden tudi izbris, po čemer lahko sklepamo, da je bil kredit Hypo banke, 700.000 evrov, odplačan.

Glavnim igralcem te zgodbe torej ostajajo popolna poletna destinacija, neokrnjena narava, čisto morje, razkošna vila in hvarska uvala, ko se odločijo za predah od mednarodnih finančnih transakcij, predvsem tistih, ki jih preiskuje več držav.

Knjiga

V Slovenskih novicah objavljeni zapisi o premoženju slovenskih bogatašev bodo izšli v dopolnjen izdaji knjige Kondo, kondo. Njena osnovna različica, ki razgalja bogastvo elite iz bivše Jugoslavije, je izšla julija 2011 na Hrvaškem.

Deli s prijatelji