BO POČILO?

Vegradovci: 30. junija se ne bomo izselili

Objavljeno 21. junij 2012 00.31 | Posodobljeno 21. junij 2012 00.33 | Piše: A. K., STA

Vegradovi delavci so trdno odločeni, da delavskega doma ne bodo zapustili.

LJUBLJANA – Delavci propadlega podjetja Vegrad, ki živijo v delavskem domu na Ulici Vide Pregarčeve, so na novinarski konferenci poudarili, da se 30. junija, ko se izteče rok za izselitev iz doma, ne bodo izselili. Ponovno so tudi pozvali stečajno upraviteljico Alenko Gril, da se sreča z njimi in pogovori o stanju v samskem domu.

Sindikate pozivajo, naj jih zaščitijo

V samskem domu na Ulici Vide Pregarčeve v Ljubljani biva sicer 73 delavcev Vegrada, po sklepu stečajne upraviteljice pa bodo morali dom konec junija zapustiti. Kot so poudarili delavci, bodo z izgonom iz doma izgubili potrdilo o prebivališču in s tem pravico do bivanja v Sloveniji. Ob tem so še pozivali sindikate, da jih podprejo in zaščitijo pred izgonom.

Ukrepati mora upravna enota

Kot je dejal predstavnik Gibanja 15o Andrej Kurnik, je težava tudi v tem, da delavci niso dovolj seznanjeni s svojimi pravicami. »Delavci imajo namreč pravico do tega, da upravna enota preveri dejansko stanje njihovega prebivališča. Na osnovi njihove prošnje za stalno bivanje mora upravna enota oditi do kraja bivališča, zbrati priče in ugotoviti, ali delavci dejansko živijo na tem naslovu. In če ugotovijo, da je to dejanski kraj bivanja delavca, mora upravna enota sprejeti njihovo prijavo prebivališča,« je razložil Kurnik.

Ob tem Vegradovi delavci pozivajo vse delavce podjetij, ki so v stečajnih postopkih, da se združijo in zahtevajo spremembo stečajne zakonodaje. Ta je po besedah Kurnika diskriminatorna, saj »naredi iz delavcev tako rekoč sužnje delodajalcev«. 

Deli s prijatelji