V PREMISLEK

Vegradova hobotnica

Objavljeno 03. junij 2013 10.32 | Posodobljeno 03. junij 2013 10.33 | Piše: Matej Lahovnik
Ključne besede: komentar

Hilda je v zaporu, člani njenega VIP-omrežja pa s premoženjem vred na svobodi.

Matej Lahovnik.

Hilda Tovšak nikoli ne bi postala direktorica Vegrada, če ji pri tem ne bi pomagala politika. Gospodarski vzpon in padec Vegrada sta temeljila prav na politično-gospodarskem omrežju, ki ga je oblikovala na osnovi svojih političnih poznanstev. Hilda Tovšak je zdaj v zaporu, njeni najtesnejši sodelavci v Vegradu pa na svobodi z vsem prisvojenim premoženjem vred.

Prav tako se ni skrivil niti las na glavi nobenemu od njenih številnih vplivnih neformalnih sodelavcev, ki so tvorili VIP-omrežje. Med ljudmi, ki so tako ali drugače sodelovali s prvo damo Vegrada, lahko najdemo najrazličnejše poslovno-politične kalibre vseh barv vse od bivšega podpredsednika zvezne vlade in predsednika slovenske vlade še iz časa SFRJ, ki je vse do danes ostal eden izmed najvplivnejših stricev iz ozadja slovenske levice, pa tudi nekdanjega šefa policije ali pa na primer partnerja nekdanje ministrice za notranje zadeve. Med njene tesne poslovne partnerje spada eden najbolj razvpitih in najbogatejših bankirjev na slovenski poslovni sceni kakor tudi najbolj znani neformalni lobist na levici v času Pahorjeve vlade.

Hilda je v zaporu, člani njenega VIP-omrežja pa s premoženjem vred na svobodi. 

Poslovni model Vegrada je temeljil na nagrajevanju različnih nosilcev politično-gospodarske moči, ki so tako ali drugače Vegradu pomagali pri pridobivanju in financiranju poslov ter opravljali različne druge storitve. Seveda ta pomoč ni bila zastonj. Denarni tok se je pretakal z Vegradovih računov v korist vplivnežev. Kriminalisti bi lahko z nekaj truda ugotovili, kdo so imetniki megapopustov pri nakupih Vegradovih stanovanj in hiš ali pa imetniki naknadno priznanih odpisov pri izvajanju različnih gradbenih del zaradi fiktivnih reklamacij. V ZDA bi tožilstvo Hildi Tovšak ponudilo znižanje kazni ali celo imuniteto za nekatera kazniva dejanja v zameno za njeno sodelovanje z organi pregona. S pomočjo poslovne dokumentacije Vegrada, sledenjem denarnemu toku in s popolnim sodelovanjem Hilde Tovšak bi lahko tožilstvo začelo pregon proti vsem tistim vplivnim političnim funkcionarjem, lobistom in bankirjem, ki so zlorabljali svoje funkcije za osebne koristi. Samo tako bi bilo mogoče začeti proces izkoreninjenja korupcije in klientelizma v Sloveniji. Gotovo je marsikomu v interesu, da bi ustvaril vtis, da je za propad Vegrada kriva izključno Hilda Tovšak. Samo naivni verjamejo, da je tako. Vrsta vplivnežev, ki je nezakonito pridobila korist na račun Vegrada, je ostala nedotaknjena. Hilda je v zaporu, lovke hobotnice poslovnega omrežja Vegrada pa lovijo naprej.

Deli s prijatelji