NA KOŽO

Večinsko žalostni

Objavljeno 16. december 2016 23.35 | Posodobljeno 16. december 2016 23.36 | Piše: Bojan Budja
Ključne besede: komentar

Kar 83 odstotkov Slovenk in Slovencev najmanj zaupa državnemu zboru, ki so ga sami izvolili.

Bojan Budja.

Te dni bi nekako po difoltu morali biti veseli. In ker je veselje odsev sreče, tudi srečni. Pa smo res? Nismo. Tako pravi firma Valicon, ki je minule decembrske dni opravila anketo, v kateri se je za srečne in optimistične opredelilo zgolj 19,5 odstotka Slovenk in Slovencev. Kar ena tretjina nas je nesrečnih in pesimističnih, druga pa enako brez sreče, a z nekaj manj črnogledosti.

Smo to res mi? Spomnil sem se enakih decembrskih dni pred dvanajstimi leti, ko so holivudarji bolj ali manj znane Slovence spraševali o dobitni kombinaciji lota. O številkah, ki naj bi bile srečne, torej izžrebane. Nastala je neka kombinacija, ki je – ne boste verjeli! – za sabo potegnila več tisoč Slovencev. Vplačali so jo, zadeli pa seveda nič. A tudi če bi, bi dobitek komajda zadoščal za pokritje vplačanih stroškov. Če sploh. Od kod torej ta neznanska vera v tujo moč, vsevednost, znanje, karizmo? Od kod komu misel, da ima nekdo, ki je znan, nemara tudi slaven, nekaj več, nekaj nadzemeljskega? Priznam, vprašanji sta za psihologe in sociologe, rekel bi, da tudi za psihiatre, a del odgovora sem našel kar sam. Ker smo ovce. Ker premalo verjamemo vase, ker nimamo zaupanja v svoje sposobnosti, ker se raje vdajamo v usodo, ki nam jo določajo drugi.

Od rojstva do smrti ni dneva ali celo ure, ko na nas ne bi nekdo vplival. Navsezadnje se mimo svoje volje rodimo v državi, kjer je 2. januar nekaj časa praznik, nato spet delovni dan, pa znova priklopljen k novemu letu, kjer moramo po cestah voziti po desni in trezni, kjer se je v cerkvi treba prekrižati, kjer so enim izdajalci heroji in drugim heroji izdajalci, kjer edinole penzija nikoli ne zamuja, kjer... Kaj smo naredili, da bi tisto, kar nam ni všeč, spremenili? Sami, ne po zgledu ali s pomočjo drugih. Nič ali pa sila malo.

Uvodoma omenjena raziskava Valicona je pokazala, da kar 83 odstotkov Slovenk in Slovencev najmanj zaupa državnemu zboru, parlamentu. Zaboga, saj smo ga sami izvolili! Vsaj mislimo tako. V resnici pa so te debele štiri petine podalpskega življa le nov dokaz, kako zgolj slepo sledimo onim in takim, ki so nam že pred dvanajstimi leti sestavljali kombinacijo lota, v kateri ni bila izžrebana ena sama številka. Ker smo ovce.

Deli s prijatelji