SOOČENJA

Večina strank ne bi sodelovala ne z Janšo ne z Jankovićem

Objavljeno 12. junij 2014 23.42 | Posodobljeno 12. junij 2014 23.42 | Piše: S. U.

»Menimo, da tako zastavljena oddaja ne ustreza poklicnim merilom in načelom novinarske etike RTV Slovenija,« so zapisali pri SDS

LJUBLJANA – Na večer pred začetkom volilne kampanje so se soočili predsedniki desetih strank, ki se bodo za poslanske sedeže zagotovo potegovale. Karl Erjavec, Miro Cerar, Dejan Židan, Ljudmila Novak, Franc Bogovič, Alenka Bratušek, Bojan Starman, Igor Šoltes in Zoran Janković so v oddaji Tarča na RTV Slovenija pojasnjevali, kdo ima znanje, odločnost in avtoriteto, da bi lahko popeljal Slovenijo na pot gospodarske uspešnosti. No, Janez Janša oziroma stranka SDS se je na oddajo odzvala kar s sporočilom: »Menimo, da tako zastavljena oddaja ne ustreza poklicnim merilom in načelom novinarske etike RTV Slovenija. Prepričani smo, da pomeni predvsem nekorekten odnos do volivcev, saj se dogaja le dan pred uradnim začetkom volilne kampanje, očitno s ciljem promocije nekaterih t. i. novih obrazov.«

O povezovanju z drugimi strankami

»Kot stranka smo absolutno odprti do čisto vseh strank. Nekoliko smo zadržani do takih predstavnikov, ki bi jih po volitvah obremenjevala korupcijska tveganja, a to ne pomeni, da se s strankami nismo pripravljeni pogovarjati,« je dejal Cerar. O tem, katera stranka jim je programsko najbliže, pa ni želel govoriti. Erjavec je pojasnil, da so se za povezavo s SD odločili zato, da volivcem ponudijo možnost glasovanja proti Janši in jih tako spodbudijo k volilni udeležbi. Po besedah Židana SD želi nekaj ponuditi vsem generacijam, zato so se združili tudi s Solidarnostjo. Za sodelovanje, a z bolj njim programsko sorodnimi, pomladnimi strankami so tudi v NSi. Ljudmila Novak je dejala, do so bili pohvaljeni, da imajo najboljši gospodarski program.

Z Janšo ali Jankovićem ne bi sodelovali

Zoran Janković: »Za predčasne volitve nisem kriv, saj vlade nisem zrušil.« Za poslanca ne bo kandidiral, saj se v tem ne vidi. O sodelovanju oziroma koaliciji z Janezom Janšo ali Zoranom Jankovićem, Cerar, Bratuškova, Erjavec, Židan in Šoltes pravijo, da ne bi sodelovali z nobenim, Novakova bi sodelovala z Janšo, Starman pa za zdaj nima zadržkov do sodelovanja z Jankovićem.

Nova delovna mesta

Bratuškova je med drugim tudi priznala: »Vladi ni uspelo ustvariti 60.000 delovnih mest.« A obenem se je pohvalila, da je njena vlada Slovenijo ubranila trojke in da se je gospodarska rast povečala. Janković je prepričan, da je treba okrepiti izvoz, največjo težavo pa vidi v slabi banki. Nasprotuje prodaji nekaterih državnih podjetij, npr. Telekoma, se pa zavzema za nadzorovano privatizacijo. Tudi Židan pravi, da je za upravljanje državnega premoženja in ne za njegovo odprodajo.

»Ni naloga države, da ustvarja delovna mesta, ampak, da ustvarja pogoje zanje,« je prepričana Novakova, ki je med drugim obiskala gospodarstvenike in podjetnike, ki delujejo tudi v Avstriji. Šoltes je odločen: »Davki ne smejo samo ubijati.« Janković bi znova vzpostavil delovanje nekaterih propadlih podjetji.

Deli s prijatelji