SLOVENSKI UTRIP

Večina prepričana: spor med Jankovićem in Bratuškovo zrežiran

Objavljeno 21. oktober 2013 22.40 | Posodobljeno 21. oktober 2013 22.42 | Piše: A. L.

Lukšičevo SD bi volilo največ vprašanih, sledita SDS in PS.

Janković in Bratuškova.

LJUBLJANA – Če bi bile prejšnjo nedeljo parlamentarne volitve, bi največ anketirancev (9 odstotkov) volilo SD, sledijo tisti, ki bi volili SDS (7,3 odstotka) in PS (5,7 odstotka). Najmanj anketirancev bi se odločilo za DL (0,8 odstotka), LDS (0,3 odstotka) in Zares (0,1 odstotka). Dobra petina, 21,2 odstotka, jih ne ve, katero stranko bi izbrali, odgovor, da ne bi volili nobene, pa je izbralo 37,5 odstotka vprašanih. Na volitve ne bi šlo 6,7 odstotka vprašanih, kaže javnomnenjska raziskava Slovenski utrip.

Vzorec anketiranih je zajemal 910 oseb.

Dobrih 70 odstotkov vlade ne podpira

Vlada Alenke Bratušek ima precej majhno podporo: 70,3 anketirancev ne podpira zdajšnje vlade, 6,4 odstotka pa se do odgovora ni znalo opredeliti. Največji delež tistih, ki ne podpirajo sedanje vlade, je med poklicno izobraženimi, najmanjši delež pa med najvišje izobraženimi.

Konflikt Bratušek Janković

Po anketi Slovenski utrip največ vprašanih (64,7 odstotka) ocenjuje, da gre pri sporu med Bratuškovo in Zoranom Jankovićem za namišljen konflikt, ki je namenjen odvračanju pozornosti od dejanskih težav, 20,6 odstotka pa jih na vprašanje ni znalo odgovoriti. Če upoštevamo samo tiste, ki so podali svoj odgovor, jih 81,4 odstotka meni, da gre za namišljeno nesoglasje.

Da preložitev kongresa stranke Pozitivne Slovenije ni skladna z demokratičnimi načeli, meni 64,9 odstotka vprašanih. Na vprašanje 18,3 odstotka anketirancev ni znalo odgovoriti – če teh ne upoštevamo, 79,4 odstotka anketirancev meni, da to ni skladno z demokratičnimi načeli.

Deli s prijatelji