VOX POPULI

Večina ne podpira stavke javnega sektorja

Objavljeno 23. april 2012 00.53 | Posodobljeno 23. april 2012 00.54 | Piše: Ma. F., STA

40 odstotkov anketirancev se zavzema za referendum o varčevalnih ukrepih, kaže aprilska javnomnenjska raziskava Vox populi.

LJUBLJANA – Delo vlade kot uspešno ocenjuje dobrih 30 odstotkov, kot neuspešno pa dobrih 61 odstotkov vprašanih, kaže aprilska javnomnenjska raziskava Vox populi. Podpora je upadla tudi večini parlamentarnih strank. Večina anketirancev, 53 odstotkov, ne podpira stavke javnega sektorja, 40 odstotkov pa se jih zavzema za referendum o varčevalnih ukrepih.

Stavko javnih uslužbencev podpira 42,6 odstotka vprašanih

Delo vlade je kot uspešno ocenilo 30,4 odstotka, kot neuspešno pa 61,4 odstotka vprašanih. Tako kot vladi je podpora upadla tudi večini političnih strank. Če bi bile volitve to nedeljo, bi za SDS glasovalo 21,8 odstotka anketirancev (marca 23 odstotkov) za Pozitivno Slovenijo in SD pa po 13,9 odstotka. Tudi Pozitivna Slovenija bi v primerjavi s prejšnjim mesecem izgubila skoraj tri odstotne točke, SD pa je pretekle mesece beležila 16-odstotno podporo. Podpora je nekoliko zrasla SLS, ki je na četrtem mestu s 6,1 odstotka glasov. Sledijo Lista Virant (2,7 odstotka), NSi (2,5 odstotka) in DeSUS (dva odstotka). Povečalo pa se je število tistih, ki ne bi volili, in sicer na 20,1 odstotka (pretekli mesec 13,5 odstotka).

Stavko javnih uslužbencev podpira 42,6 odstotka vprašanih, ne podpira pa je 53,5 odstotka. Anketiranci so odgovarjali tudi na vprašanje o zakonu za uravnoteženje javnih financ. Po mnenju 50,9 odstotka vprašanih bi bilo prav, da o zakonu dokončno odloči državni zbor, 40,2 odstotka pa jih je prepričanih, da bi o njem morali odločati na referendum.

Danilo Türk je najbolj priljubljen

Najnovejše merjenje priljubljenosti slovenskih politikov je pokazalo, da niti en politik ni bil ocenjen bolje kot pretekli mesec, kar se je zgodilo prvič. Na prvem mestu sicer še naprej ostaja predsednik republike Danilo Türk, pred predsednikom SD Borutom Pahorjem in evropskim komisarjem Janezom Potočnikom. Minister za gospodarstvo Radovan Žerjav je z drugega mesta zdrsnil na četrto, petouvrščeni ljubljanski župan Zoran Janković pa je prehitel evropskega poslanca Lojzeta Peterleta. Evropski poslanec Jelko Kacin je s sedmega nazadoval na deveto mesto za evropskim poslancem Milanom Zverom in poslancem SD Dejanom Židanom. Predsednik državnega zbora Gregor Virant Gregor Virant je pridobil dve mesti in se je uvrstil pred premierja Janeza Janšo, ki je enajsti. Na samem dnu razpredelnice je končala poslanka SD Melita Župevc, ki je skupaj s poslancem SDS Jožefom Jerovškom zapustila družbo najbolj priljubljenih politikov.

Javnomnenjsko raziskavo Vox populi izvaja agencija Ninamedia. Tokratno telefonsko anketo so opravili med 17. in 19. aprilom na vzorcu 700 vprašanih.
 

Deli s prijatelji