NOVOSTI

Več za cigarete, zavarovanje, nov je davek na luksuzna vozila

Objavljeno 01. julij 2012 10.07 | Posodobljeno 01. julij 2012 10.10 | Piše: T. L., STA

Tolažite se lahko z novičko iz Bruslja, da boste za telefoniranje med dopustom v državah EU plačali manj.

Denarnice bodo z julijem še tanjše.

LJUBLJANA – Medtem ko se plače in pokojnine nižajo, pa se z današnjim 1. julijem obeta kar nekaj novosti, ki bodo v večini udarile po žepih davkoplačevalcev. Pa poglejmo, kaj nam je v vročih poletnih dneh pripravila vlada.

Več za cigarete 

Zaradi zvišanja trošarin so cigarete z današnjim dnem dražje. Drobnoprodajna cena cigaret se je v povprečju zvišala za 10 centov. Tako je treba po novem za zavojček cigaret boss classic odšteti 2,90 evra, za cigarete west red pa 3 evre.

Dodatni davek za luksuzna motorna vozila 

Nameravate postati lastnik luksuznega motornega vozila? Potemtakem vas novica, da se z današnjim dnem uvaja dodatni davek za osebna motorna vozila s prostornino motorja nad 2500 kubičnih centimetrov, ne bo razveselila. Po novem so z dodatnim 5-odstotnim davkom obdavčena tudi motorna kolesa z motorji nad 1000 kubičnimi centimetri. Davek se bo obračunaval za vozila, ki bodo prvič registrirana v Sloveniji. Dodatni davek se bo obračunal od prodajne cene posameznega motornega vozila brez davka na dodano vrednost hkrati z običajnim davkom na motorna vozila.

Vlada z dodatno obdavčitvijo do sedmih milijonov evrov

Višina dodatne davčne obveznosti je odvisna od prostornine motorja motornega vozila in je določena progresivno. Začne se z 8 odstotki za avtomobile in avtodome s prostornino motorja 2500 kubičnih centimetrov in se zatem v več korakih zvišuje do 16 odstotkov za vozila, katerih motor ima prostornino 4000 kubičnih centimetrov in več.

Dodatni davek na t.i. luksuzna motorna vozila predvidevajo spremembe zakona o davku na motorna vozila, ki jih je vlada vključila v zakon za uravnoteženje javnih financ. Po ocenah vlade se bo s tem v proračun steklo dodatnih sedem milijonov evrov, kar je slaba petina zneska, ki se je od davka na motorna vozila zbrala v proračunu do zdaj.

Več za dopolnilno zdravstveno zavarovanje

Zaradi varčevalnih ukrepov na področju zdravstva, ki so bili sprejeti v okviru zakona za uravnoteženje javnih financ, zavarovalnice z današnjim dnem zvišujejo premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Premije zavarovanj brez popusta tako po novem znašajo med 28,62 in 29,42 evra. Najnižjo premijo brez popustov ima Vzajemna, najvišjo pa zdravstvena zavarovalnica Triglav.

In koliko več bomo plačevali za dopolnilno zavarovanje?

  • Vzajemna, ki je prva razburkala javnost z dvigom premije, jo zvišuje za štiri evre in bo po novem znašala 28,62 evra na mesec.
  • Zdravstvena zavarovalnica Triglav je povišala premijo za 3,43 evra in bo znašala 29,42 evra mesečno, premija s 3-odstotnim popustom pa 28,54 evra mesečno.
  • Zavarovalnica Adriatic Slovenica pa je povišala mesečno premijo za 2,89 evra in znaša 29,38 evra, premija s 3-odstotnim popustom pa 28,50 evra oz. 2,80 evra več mesečno.

Manj za klice v tujini in uporabo interneta

V Bruslju pa so poskrbeli, da bomo za klice in uporabo interneta v državah EU plačevali manj. Z današnjim dnem namreč v veljavo stopa nova uredba EU o gostovanju v mobilnih omrežjih, s katero se bo znatno pocenila uporaba interneta prek mobilnega telefona za dostopanje do zemljevidov, videoposnetkov, fotografij, družabnih omrežij in elektronske pošte med potovanjem po drugih državah članicah EU. V veljavo stopajo tudi nižje cene za klice.

Odhodni klici 29 centov, prejeti pa 8 centov na minuto

Pravila EU o gostovanju z današnjim dnem določajo tudi omejitev podatkovnega gostovanja v višini 50 evrov (brez DDV), če se uporabnik ne bo sam odločil za višji ali nižji znesek omejitve. Cene za odhodne klice so se znižale na največ 29 centov, za prejete klice na največ osem centov na minuto, za SMS na največ devet centov, za prenos podatkov pa na največ 70 centov na megabajt; brez upoštevanja DDV.

Družine bodo prihranile najmanj 200 evrov

Evropska komisija ocenjuje, da bodo predpisi v zvezi s podatkovnim gostovanjem poslovnežem, ki potujejo po EU, omogočili prihranek več kot 1000 evrov na leto. Družine, ki bodo letni dopust preživele v drugi državi EU, pa lahko računajo na prihranek najmanj 200 evrov. Ob upoštevanju klicev, sporočil SMS in prenosa podatkov bodo tako potrošniki v primerjavi s cenami iz leta 2007 skupno lahko prihranili do 75 odstotkov stroškov za različne storitve med mobilnim gostovanjem, ocenjuje Evropska komisija.

 

Deli s prijatelji