NISO GA NAPOVEDALI

Več tisoč protestnikov danes na Kongresnem proti spisanemu zakonu

Objavljeno 16. april 2014 17.05 | Posodobljeno 16. april 2014 20.52 | Piše: T. L., Ma. F., STA

Na čelu shoda sta hodila Štrukljev sin Jaša Lategano in vstajnik Sanjin Jašar.

Klara Otorepec.

LJUBLJANA – Več kot tisoč študentov, dijakov, delavcev in upokojencev se je danes zbralo v parku Zvezda in protestiralo proti novemu visokošolskemu zakonu oziroma proti šolninam in komercializaciji visokega šolstva. Protestniki so se nato sprehodili do ministrstva za izobraževanje, kjer so pozvali k umiku predlaganega zakona.

Protestniki, ki so prišli opremljeni s piščalkami in transparenti, so opozarjali, da novi zakon o visokem šolstvu, ki ga predlaga vlada, vodi v komercializacijo javnega visokega šolstva. Na transparente so med drugim zapisali, da se zavzemajo za polno financiranje javne univerze.

Predlagani zakon v resnici varčevalni zakon

Mojca Žerak iz Študentskega društva Iskra je na primer ocenila, da je predlagani zakon v resnici varčevalni zakon, ki deluje zgolj v interesu vladajoče elite in je del globalnih družbenih sprememb. Z njim se po njenih besedah napada javno visoko šolstvo. »Vse to pa se dotika dijakov, študentov, delavcev, brezposelnih, prekercev, upokojencev, nas vseh, jemljejo nam in prenašajo v zasebne žepe,« je dejala.

Za mikrofonom so se zvrstili različni govorniki, predvsem študentje, ki so izpostavljali, da se bodo borili ne samo za javno šolstvo, ampak tudi za javno zdravstvo, pokojnine in za vse v zgodovini že priborjene pravice, ki jih je danes treba varovati. Borili se bodo proti privatizaciji državnih podjetij, kjer pod krinko krpanja finančne luknje državnega proračuna ljudje delajo v slabših pogojih in ostajajo brez služb. In vse to v imenu profita, so prepričani.

Napovedali so tudi, da bo zakon o visokem šolstvu samo začetek upora, v katerem se bo poenotil boj proti vse večjemu apetitu kapitala, »ki ga lahko ustavimo samo združeni in enotni«.

Med govorniki je bila tudi Nevenka Lekše iz Koalicije za ohranitev javnega zdravstva, ki je dejala, da se ves javni sektor usmerja v komercializacijo, kar je lahko zelo nevarno.

Prišlo do prerivanja s policisti

Pred ministrstvom je za trenutek prišlo do prerivanja s policisti, ko je manjša skupina poskušala vstopiti v stavbo, a so ji policisti to preprečili. Protest je sicer minil mirno.

Policisti so skrbeli tudi za varnost v prometu in Masarykovo za nekaj časa zaprli za promet.

Shod sicer ni prijavljen (za to bi potrebovali 20 tisočakov, a jih nimajo) in v Iskri se tega zavedajo, zato pričakujejo kazen.

Tako kot v vseh primerih je tudi danes policija izvajala naloge javne varnosti s ciljem zagotavljanja varnosti tako protestnikov kot tudi ostalih in njihove lastnine, so sporočili iz ljubljanske policijske uprave.

Poziv k prijavi protesta

Kljub pretečenemu roku je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport pozvalo organizatorje, naj protest prijavijo in ustrezno poskrbijo za varnost udeležencev, mimoidočih ter za zavarovanje javne in zasebne lastnine.

Za Delo je članica društva Klara Otorepec povedala, da se s predlogom zakona uvaja možnost plačljivega rednega študija: »Zavodi bodo lahko zmanjševali brezplačna vpisna mesta in jih nadomeščali s plačljivimi.« Iskro je podprl tudi visokošolski sindikat, zato na Kongresnem trgu poleg nekaj tisoč študentov pričakujejo tudi profesorje in ostale akademske udeležence.

Na čelu shoda hodi aktivist Sanjin Jašar, človek, ki je preko družbenega omrežja facebook grozil in si prislužil (zdaj zavrženo) kazensko ovadbo.

V Sloveniji deluje pet univerz (tri državne, ena zasebna in EMUNI), 46 samostojnih visokošolskih zavodov in 50 višjih strokovnih šol. Skupno je akreditiranih in z javno veljavnostjo 861 študijskih programov.

Otorepčeva opozarja, da ministrstvo na hitro poskuša zakrpati nekaj, kar je problematično: »Težko je dajati konkretne predloge na nekaj, kar je že v osnovi zgrešeno, zato vztrajamo v celostni zavrnitvi.«

Skupni delež izrednega študija glede na rednega v RS na institucijo znaša v študijskem letu 2013/14 za prvo stopnjo (20,4 odstotka). Razpisanih je bilo 318 študijskih programov, od katerih je bilo 13 študijskih programov razpisanih le izredno.

Na ministrstvu pa trdijo ravno nasprotno in dodajajo, da so »zelo jasno proti šolninam in proti privatizaciji visokega šolstva. S protestniki smo torej na isti strani.«

 

 

 
 
Deli s prijatelji