REKORDER

Več kot 50 ur igral harmoniko

Objavljeno 23. junij 2016 00.13 | Posodobljeno 23. junij 2016 00.15 | Piše: Oste Bakal

Profesor Bojan Kovačič je z nepretrganim igranjem podrl vse rekorde.

RADENCI – Profesor na pedagoški akademiji v Mariboru Bojan Kovačič iz Šratovcev pri Radencih, ki bo prihodnji mesec napolnil 37 let, se je pred dnevi lotil nenavadnega izziva. Specialist didaktike je tik pred praznovanjem 25-letnice samostojne Slovenije (še neuradno) postavil Guinnessov rekord v neprekinjenem igranju klavirske harmonike. Za uradni svetovni rekord velja uspeh Finca, ki je igral 31 ur in 25 minut, a ga je Bojan prehitel za skoraj 20 ur.

Strast do glasbe

»Postavljanja rekorda sem se lotil iz čiste strasti do glasbe. Drugega julija 2015, ko je preminil legendarni Slavko Avsenik, se je v meni zgodil premik. Po približno 15 letih neigranja sem ponovno vzel v roke harmoniko in začel preigravati Avsenikove skladbe. Skladbe Vilka in Slavka Avsenika so me potegnile v svoja skrita bistva. Zdaj jih znam že približno 50. S postavljanjem rekorda bi rad promoviral slovensko glasbo in klavirsko harmoniko kot čudovit inštrument ter med ljudmi širil ljubezen do glasbe. Moj repertoar obsega več kot 200 skladb, tako narodno-zabavnih kot tudi zabavnih, resnih in manj resnih. Če k temu prištejem še vse otroške pesmi, s katerimi se srečujem pri poučevanju, skupno število preseže 400, morda celo 500 skladb in skladbic,« je povedal Kovačič.

»Rekord sem soigralcem iz nogometnega kluba Vrabel (ŠD Šratovci) prvič omenil že novembra lani. Aktivno sem se pripravljal približno dva meseca, z nekoliko daljšimi ali krajšimi prekinitvami zaradi aktivnosti, povezanih z zaključkom doktorata. V tem času sem gradil repertoar in nabiral kondicijo pri igranju. Zdaj pa gre zares,« je dejal pred podvigom.

Vse skupaj se je začelo v petek, 17. junija, ob 18. uri v Domu penine v Gornji Radgoni, kjer je mrgolelo prijateljev, svojcev, navijačev in podpornikov Bojana Kovačiča. Že v nedeljo okoli pol dveh zjutraj je bil presežen dosedanji uradni rekord, toda postavil si je nov cilj, da bo neprekinjeno igral 42 ur in 37 minut. Ta čas je presegel okoli poldneva, a je igral naprej, saj je imel med dnevom odprtih vrat Radgonskih kleti, ko je zunaj lilo kot iz škafa, vedno večjo podporo navijačev. Ko se je nedelja prevesila v noč, zanj že tretjo preigrano, se je po 50 urah, 9 minutah in 42 sekundah vendarle ustavil. V tem času je zaigral kar 933 skladb. Čeprav je imel vmes slabe trenutke, je igral, dokler so se prsti še premikali. Težave sta mu povzročali utrujenost in omotica. Bojanovi starši, mama Alojzija in oče Marjan, ki sta bila najdlje ob njem, sta na sina zelo ponosna. »Vedno sem verjela vanj,« pove mama, oče pa dodaja: »To so izredni napori, predvsem v rokah. Ampak on je tako vztrajen, da zna premagati vse bolečine.«

Bojan je po podvigu dejal: »Občutki so fenomenalni, rekord je dosežen oziroma presežen. Najprej se bom dobro naspal, potem pa vso dokumentacijo poslal v London, od koder pričakujem pozitiven odgovor.« Ker je vse potekalo po predpisih, vse so snemali, zraven so bile priče, nihče ne dvomi, da Bojan Kovačič ne bo vpisan v Guinnessovo knjigo rekordov. 

Deli s prijatelji