OBLETNICA

Vebrovo opravičilo veteranom za ravnanje prejšnje vlade

Objavljeno 13. april 2013 17.52 | Posodobljeno 13. april 2013 17.40 | Piše: STA, Ma. F.

Prejšnja vlada jim je zaradi finančne krize odvzela materialne pravice.

Predsednik državnega sveta Mitja Bervar pa je izpostavil, da je tudi sam vojni veteran in da to dejstvo jemlje s posebnim občutkom in doživetjem.

ZAGORJE OB SAVI – Ob 20. obletnici ustanovitve Zveze veteranov vojne za Slovenijo je danes v Zagorju ob Savi zasedal njen glavni zbor. Predsednik državnega zbora Janko Veber je v uvodnem nagovoru povedal, da je vloga vojnih veteranov pomembna tudi danes. Opravičil se jim je tudi za ravnanje prejšnje vlade, ki jim je zaradi finančne krize odvzela materialne pravice.

Veber si želi, da bi veterani še naprej utrjevali vlogo svoje veteranske organizacije, saj to v Sloveniji potrebujemo, ob tem pa se moramo opreti na naše dosežke in zmage.

Predsednik državnega sveta Mitja Bervar pa je izpostavil, da je tudi sam vojni veteran in da to dejstvo jemlje s posebnim občutkom in doživetjem. »Zelo sem ponosen na Zvezo veteranov vojne za Slovenijo, dosegli smo velike rezultate ter cilje, zato se tega danes moramo zavedati,« je dejal Bervar.

Aktivnosti za povrnitev odvzetih pravic

Obrambni minister Roman Jakič je ocenil, da Slovenija spoštuje to, kar so vojni veterani dosegli v zgodovini, izpostavil je tudi njihovo dobro organiziranost.

Predsednik zveze Ladislav Lipič je na zboru predstavil letošnji program dela zveze, katere glavna naloga bo ponovni poskus spremembe in dopolnitve zakona o uravnoteženju javnih financ s popravkom trajnega odvzema pravic, ki so zapisane v zakonu o vojnih veteranih. Lipič meni, da so bili pri tem vprašanju do zdaj le delno uspešni.

Uspelo jim je namreč povrniti le pokojnine, ne pa tudi drugih pravic, zato bodo nadaljevali aktivnosti za povrnitev vseh odvzetih pravic. Kot je dejal, njihov predlog ne obremenjuje proračuna v času krize, saj so predlagali, da jim država, ko doseže 2,5-odstotno rast bruto domačega proizvoda, vrne odvzete pravice. Za Lipiča težava ni v odvzetih materialnih pravicah, temveč v načinu, kako se je to zgodilo. Po njegovih besedah to pomeni zanikanje njihovega prispevka v času osamosvojitve.

Deli s prijatelji