ODZIV

Vebrovo govorjenje je politikantstvo brez primere

Objavljeno 20. september 2012 21.00 | Posodobljeno 20. september 2012 21.16 | Piše: S. J.

Žveglič je ogorčen nad »povsem napačnimi in popolnoma neosnovanimi navedbami« Vebra.

Veber pravi, da je državni holding rop stoletja.

LJUBLJANA – »Takšnemu nastopu bi se v drugih časih lahko le bridko nasmehnili, danes pa je gospodarska situacija za tovrstni populizem vse preveč resna,« se je ob besede poslanca SD Janka Vebra, ko je državni holding označil za rop stoletja, obregnil poslanec SLS Roman Žveglič.

Poslanec je ogorčen

Žveglič je, kot piše, večkrat sodeloval pri usklajevanju predloga zakona o državnem holdingu (SDH) in je zato ogorčen nad »povsem  napačnimi in popolnoma neosnovanimi navedbami« Vebra. »Že res, da smo v vsakem mandatu vajeni marsikakšne nepotrebne besede, obtožbe in populistične puhlice, vendar obtožbe, ki jih je imela slovenska javnost priložnost slišati včeraj, so presegle vse meje dobrega okusa,« je prepričan Žveglič.

Radikalno nasprotovanje je nenavadno

»Tako radikalno nasprotovanje oblikovanju državnega holdinga je še posebno nenavadno, saj je ekonomski strokovnjak, ki so ga v strokovno delovno skupino za pripravo zakona o SDH imenovali Socialni demokrati, aktivno sodeloval pri pripravi zakona, mnogo njegovih korektnih in strokovnih pripomb pa je bilo upoštevano tudi v zadnji različici zakonskega predloga. Opozicija je praktično sodelovala pri celotnem postopku nastajanja zakona,« pojasnjuje Žveglič.

Kaj je v zadnjih dveh desetletjih povzročalo gospodarsko škodo?

Žveglič je zato prepričan, da gre za »povsem politično in strateško odločitev«. Ravno takšno razmišljanje je po Žvegličevem mnenju »povzročilo v Sloveniji zadnjih dveh desetletjih tudi dokazano ogromno gospodarsko škodo«.

Politikantstvo brez primere

Ob tem poslanec SLS navaja, da o kakršni koli prodaji posameznih deležev, kjer je lastnica država, na teh sestankih ni bilo razprave. Ker pa naj bi bile v predlogu zakona vse varovalke, je govorjenje o »kraji stoletja« po Žvegličevem mnenju politikantstvo brez primere – tako kot obtožbe o ogrožanju 100.000 delovnih mest. Žveglič je ob tem pojasnil, da Veber ob tem ni navedel nobenih konkretnih dokazov za ogrožanje zaposlenih ali dokazov za domneve o prihodnjih plačilih vodstva novega holdinga.

Ni primerno, da debata v DZ temelji na izmišljotinah

»Ocenjujem, da takšno komuniciranje zahteva tudi bolj kritičen pogled, saj ni primerno, da debata znotraj zidov Državnega zbora RS temelji na izmišljotinah in predvidevanjih brez osnove. Zato ocenjujem, da bi za takšne besede, izrečene brez kakršnih koli podlag, moralo obstajati tudi kaj več kot samo moralna odgovornost,« meni Žveglič, ki še dodaja, da vsaj v SLS ne pričakujejo od opozicije, da se bo strinjala z vsemi koalicijskimi odločitvami, želeli pa bi si, da bi opozicija opravljala svojo funkcijo z navajanjem resničnih dejstev, predvsem pa »da v svojih nastopih ne predvidevajo scenarijev, o katerih ni bilo nobenega govora ne pri koaliciji ne v okviru delovnih skupin in več kot očitno obstajajo samo v glavah nekaterih strankarskih ideologov«.

Deli s prijatelji