JAVNA DRAŽBA

Vebrovi razprodajajo pehotno orožje, na dražbo tudi vozila

Objavljeno 14. oktober 2014 21.45 | Posodobljeno 14. oktober 2014 21.45 | Piše: P. Pa.

Na javnih dražbah bodo prodajali tudi puškomitraljeze, ostrostrelne puške in brzostrelke.

Sindikat vojakov Slovenije: Za politiko v SV ni prostora.

LJUBLJANA – Ste si od nekdaj doma želeli imeti avtomatsko pištolo škorpijon, brzostrelko, ostrostrelno puško ali pa celo puškomitraljez? Potem je to prava novica za vas. Ministrstvo za obrambo – direktorat za logistiko – bo kmalu začel prodajo omenjene pehotne oborožitve.

Do škorpijona po »minimalni ceni«

Pehotna oborožitev pa ne bo edino, kar bo v kratkem romalo v prodajo na javnih dražbah. Prodajali naj bi tudi osebna, terenska in tovorna vozila. Kot je Zveza vojnih veteranov za Slovenijo zapisala v sporočilu vsem PO in OZVVS (Pokrajinska in območna združenja vojnih veteranov Slovenije) bo pehotno orožje mogoče dobiti po »minimalni ceni«. Vozila in orožje naj bi se prodajala po sistemu javnih dražb. V naslednjih treh do štirih letih nameravajo prodati približno 700 osebnih vozil in približno 300 terenskih. Večina naj bi jih bila znamke Renault.

Orožje prodaja tudi policija

Pred dnevi smo poročali o še eni nenavadni dražbi. Ministrstvo za notranje zadeve je prodajalo 310 kosov orožja. V nasprotju z orožjem, ki ga bo prodajal Mors, je orožje, ki ga prodaja MNZ, delujoče, pri dražbi pa bodo lahko sodelovala le podjetja, ki so registrirana za prodajo. Koliko stane to orožje, preverite tukajimage.

 

Pri prodaji orožja so se odločili, da v začetni fazi trgu »ponudijo« manjšo količino oborožitve. Omenjajo, da bo na prvi dražbi približno 70 kosov različnega orožje, kasneje pa bodo postopoma povečevali količino. Za vse tiste, ki so se že razveselili, da bodo po »minimalni ceni« prišli do delujočega vojaškega orožja, velja opozorilo, da bo omenjeno vojaško orožje »trajno onesposobljeno in prekategorizirano skladno z zakonom o orožju«. Pri Zvezi vojnih veteranov za Slovenijo pišejo, da se jim »s tem odpira možnost za dopolnitev naših muzejskih zbirk kot tudi za ustvarjanje novih. Še posebej za pehotno orožje obstaja možnost pridobitve na reverz oziroma hrambo.«

Kupili bodo novo opremo

Na ministrstvu za obrambo so prodajo potrdili. Pravijo, da lahko »premično premoženje kupijo fizične ali pravne pogoje, ki izpolnjujejo vse pogoje navedene v posameznem postopku ravnanja s stvarnim premoženjem«. Lahko ga kupijo tudi gospodarske družbe in podjetniki, ki izpolnjujejo določene pogoje. Skupno nameravajo prodati do 700 kosov različnega pehotnega orožja, prvih 25 bodo prodajali že v naslednjih dneh.

Na vprašanje, zakaj prodajajo osebna in terenska vozila, odgovarjajo, da nameravajo obnoviti vozni park. Ocenjujejo, da lahko s sredstvi, s katerimi razpolagajo, v 5–8 letih postopoma obnovijo vozni park, predvsem osebna in terenska vozila. Poudarili so še, da je cilj ministrstva, da z razpoložljivimi sredstvi ravnajo čim bolj gospodarno in učinkovito. Trenutno izvajajo postopke za prodajo 67 starih vozil.

Na vprašanje, ali namerava vojska kupiti novo orožje, so odgovorili, da bo z denarjem od prodaje premičnega premoženja (pehotnega orožja) ministrstvo za obrambo kupilo vojaško opremo in oborožitev ter drugo opremo.

Katero orožje naj bi romalo na javno dražbo, preverite v seznamu spodaj.

Seznam orožja, ki ga bo prodajal Mors

image

Deli s prijatelji