AFERA S TELEKOMOM

Vebra zanima, zakaj Cerar bolj verjame natolcevanju kot pravnikom

Objavljeno 05. april 2015 21.44 | Posodobljeno 05. april 2015 21.45 | Piše: STA, Mo. S.

Minister za obrambo Janko Veber je zavrnil tudi očitek o netransparentnosti in sledljivosti.

Bo Veber odstopil sam ali bo počakal na razrešitev?

LJUBLJANA – Po objavi mnenja Rajka Pirnata in Igorja Kaučiča o delovanju OVSimage v primeru Telekom je minister za obrambo Janko Veber ponovno branil svoje ravnanje. Strokovnjaka sta ugotovila, da je bilo delovanje OVS povsem v skladu z zakonom, je danes v izjavi medijem povedal Veber. Zato se čudi, da je premier Miro Cerar bolj verjel Mateju Toninu.image

Pravna strokovnjaka sta na podlagi dokumentov, ki jima jih je posredoval predsednik vlade, ugotovila, da je bilo delovanje obveščevalno-varnostne službe (OVS) ministrstva za obrambo povsem v skladu z zakonom, zato pa je tudi sam ravnal skladno z zakonodajo, je pojasnil Veber. Tako so bili izpolnjeni vsi kriteriji, ki sta jih pravnika navedla v svojem mnenju, zato po Vebrovem mnenju ni nikjer nezakonitosti. »Lahko še enkrat pri polni zavesti in pred vso slovensko javnostjo zagotovim, da je obveščevalno-varnostna služba naredila interno gradivo na podlagi javno dostopnih podatkov, in namen te analize je bil samo ta, da izboljša svoje delovanje zaradi informacije, ki je bila javno znana, da se pripravlja prodaja Telekoma morebitnemu tujcu,« je zatrdil Veber.

Zanima ga, zakaj je bolj verjel natolcevanju politologa

Minister je zavrnil tudi očitek o netransparentnosti in sledljivosti. Kot je pojasnil, so predložili vse dokumente, ki sta jih OVS in ministrstvo pripravila na to temo, sam pa je to gradivo, kot je dejal, neuspešno poskusil uvrstiti na sejo vlade in pozneje na svet za nacionalno varnost. »Ali je premier res bolj verjel politologu magistru Toninu pri njegovem natolcevanju in zakaj ni verjel doktorju znanosti gospodu Kaučiču in doktorju znanosti gospodu Pirnatu?« je vprašal Veber. Kot je dodal, bo na to vprašanje moral odgovoriti premier sam.

Kot je spomnil Veber, je Cerar sam naročil omenjeno mnenje in pravnikoma posredoval vsa razpoložljiva gradiva, Kaučič in Pirnat pa sta zelo jasno zapisala, »da je na podlagi vseh gradiv, ki so na razpolago, služba delovala zakonito. Vse ostalo je natolcevanje,« je dejal.

Zagovarjal se bo

Pred četrtkovo sejo državnega zbora (DZ), ko naj bi poslanci odločali o njegovi razrešitvi, Veber pričakuje predvsem to, da bosta tako poslanec NSi Matej Tonin kot premier Cerar jasno povedala, »kaj, kje in s čim je obveščevalno-varnostna služba kršila zakonodajo«. Na seji želi Veber biti prisoten prav zato, »da slovenski javnosti povem, zaradi česa je Slovenija ogrožena in s čim bo ogrožena v primeru odprodaje Telekoma tujcu. Povedal bom tudi še nekatere druge podatke, ki so zelo pomembni za obrambno varnost Republike Slovenije, in od DZ je odvisno, kako se bo odločil.«

Deli s prijatelji