RAZREŠITVE

Veber: Vlada seznama nima, ga ima pa Janša

Objavljeno 19. september 2012 09.42 | Posodobljeno 19. september 2012 09.42 | Piše: A. L.

V 70 dneh vladi ni uspelo pripraviti seznama razrešitev in imenovanj, o katerih je govoril premier Janez Janša.

Janez Janša.

LJUBLJANA – »Vlada mi je po približno 40 dneh zamude posredovala odgovor, v katerem me obvešča, da o kadrovskih odločitvah niti za mandat prejšnje niti za mandat aktualne vlade ni bilo pripravljeno nobeno zbirno gradivo, zato vlada s seznamom, ki sem ga želel pridobiti, ne razpolaga in mi ga ne more posredovati.« Tako so z vlade odgovorili poslancu SD Janku Vebru na vprašanje, katera imenovanja in razrešitve je v prvih treh mesecih opravila prejšnja vlada. Vprašanje je opozicijski poslanec zastavil, ker je predsednik vlade Janez Janše trdil, da je prejšnja vlada v prvih treh mesecih svojega mandata izvedla 730 imenovanj in 150 razrešitev.

Če ne razpolaga vlada, naj pove Janša

Kot poslanec državnega zbora (DZ) Veber obžaluje, da na jasno in nedvoumno zastavljeno poslansko vprašanje v roku 70 dni vlada ni zmogla poslati vsebinskega odgovora: »S svojim načinom odziva na zastavljeno poslansko vprašanje ponižuje, češ da vlada z želenimi podatki ne razpolaga in naj sam pregledam po vladnih spletnih straneh ter poiščem odgovore na svoja vprašanja. Zaradi tega bi želel poudariti dve stvari, in sicer to, da vlado imenuje državni zbor in mu za svoje delovanje tudi odgovarja. Državni zbor, zlasti pa opozicija v njem, je dolžan nadzirati delovanje oziroma odločitve, ki ji sprejema vlada, zato ima v ta namen tudi pravico pridobivati želene podatke. Zaradi tega izgovor, da vlada z zahtevanimi ne razpolaga, ne more biti utemeljen. Če vlada z zahtevanimi podatki ne razpolaga, naj opravi vse potrebno, da jih pridobi.

In drugič, z zahtevanimi podatki zagotovo razpolaga predsednik vlade Janez Janša, saj se je nanje skliceval, ko je javno zatrjeval, da je statistika takšna. Najmanj, kar pričakujem, je torej to, da bo vladi pomagal njen predsednik, ki s statistiko kadrovskih odločitev prejšnje vlade v prvem trimesečju očitno razpolaga, zato ne vidim nobenega razloga, da se na moje zastavljeno poslansko vprašanje korektno ne odgovori in da se mi ne posredujejo vsi želeni podatki.«

Prosim, pošljite seznam

Vlado zato ponovno vprašuje, kako je mogoče, da vlada, ki je zaprisegla, da bo spoštovala ustavni red naše države, ne spoštuje DZ in ne odgovarja poslancem na njihova poslanska vprašanja s konkretnimi zahtevanimi podatki, čeprav se ti nanašajo izključno na javno izražene trditve, na katere se je skliceval predsednik vlade Janša. 

Vlado je še enkrat zaprosil, da mu za omenjeno obdobje v obliki tabele posredujejo poimenski seznam kadrovskih odločitev prejšnje vlade, torej 730 imenovanj in 155 razrešitev, datum sprejetih kadrovskih odločitev ter položaj oziroma funkcijo imenovanja ali razrešitve posamezne osebe.

Deli s prijatelji