KRIZA

Veber premierki: Stiskanje je doseglo kritično točko

Objavljeno 13. september 2013 10.03 | Posodobljeno 13. september 2013 10.05 | Piše: STA, P. J.

»Zgolj zniževanje plač, dodatni davki in obremenjevanje so težko izvedljivi ukrepi,« je poudaril predsednik državnega zbora.

LJUBLJANA – Premierka Alenka Bratušek in predsednik državnega zbora (DZ) Janko Veber bosta danes razpravljala o nadaljnjih proračunskih ukrepih. Veber je izrazil skrb glede socialnega stanja in blaginje državljanov. Pred sprejemom proračuna zato želi premierko opozoriti, da je »stiskanje, ki smo ga srečevali v zadnjem obdobju«, doseglo kritično točko.

Kaj se še lahko obdavči?

Veber je v četrtek povzel informacije na podlagi pogovorov s predstavniki Rdečega križa in Karitasa, da v Sloveniji 250.000 ljudi prejema pomoč v obliki hrane. »Ne gre torej samo za 110.000 brezposelnih, ampak gre očitno tudi za upokojence in ljudi, ki so zaposleni, a nimajo dovolj visokih prihodkov, da bi si lahko zagotavljali primerno raven življenja,« je opozoril.

Tako si Veber ne predstavlja, da bi državljane še bolj obremenili z davki in jim s tem še znižali standard. S temi argumenti bo poskušal sodelovati pri usklajevanjih o proračunu in potrebnih ukrepih za prihodnje leto. Kot je pojasnil, bosta s premierko na današnjem sestanku razpravljala zlasti o tem, govor pa bo tudi o potrebi po spodbujanju gospodarske rasti. Pri tem je Veber kot zelo pomembnega izpostavil zakon o razdolževanju podjetij.

Po njegovem mnenju je treba zelo previdno govoriti o tem, kje se lahko še kaj obdavči. Treba je prisluhniti tudi obrtnikom, ki so zaskrbljeni glede predvidenega davka na nepremičnine, in upoštevati vidik zasebnih lastnikov nepremičnin. Vsaka dodatna obremenitev namreč pomeni tudi manjšo porabo, s tem pa bo manjša tudi gospodarska rast, je dodal predsednik DZ.

Pri davčni politiki se, tako meni Veber, ne sme pozabiti na že zvišani stopnji DDV in v tej luči pogledati, kako bi lahko s spodbudami za večjo porabo v proračun dobili več sredstev ravno zaradi dviga tega davka. »Zgolj zniževanje plač, dodatni davki in obremenjevanje so težko izvedljivi ukrepi,« je poudaril Veber.

Pomoč Rdečega križa in Karitasa je potrebna že danes

Za zagotavljanje dodatnih sredstev je po Vebrovi oceni eden od nujnih ukrepov uvedba davčnih blagajn. Drugi ukrepi bi medtem morali biti povezani s sredstvi, ki so bila deponirana v tujino na način, ki je povzročal škodo gospodarstvu in blaginji ljudi. Na tej osnovi je treba sprejeti ukrepe, da takšni primeri ne zastarajo, je povedal Veber. Ob tem je dejal še, da številni takšni postopki sicer svoj epilog doživijo na sodiščih, kar da je zagotovo izjemno pomembno sporočilo.

Veber se je dotaknil tudi morebitne ukinitve letnih dodatkov za upokojence, ki je sicer po uveljavitvi varčevalnega zakona ostal le še tistim s pokojnino do 622 evrov. Že to dejstvo po njegovem mnenju govori o posegu na izjemno občutljivo področje. »Mnogi od teh upokojencev že danes potrebujejo pomoč Rdečega križa in Karitasa, takšen ukrep pa bi še poslabšal njihov položaj. Zato moramo najprej dati odgovor, kako tem ljudem zagotoviti ustrezno možnost preživetja,« je pojasnil.

Glede na vlogo DZ in svojo vlogo (kot njegov predsednik) se Veber želi tudi na splošno seznaniti z delovanjem vlade, sestanek pa bo namenjen tudi pridobivanju informacij o sodelovanju med Slovenijo in Madžarsko, zlasti na področju gospodarstva, pred njegovim obiskom te države 17. in 18. septembra.
 

Deli s prijatelji