(NE)PRIMEREN ČAS?

Veber: Predčasne volitve so lahko tudi poleti

Objavljeno 29. april 2014 20.32 | Posodobljeno 29. april 2014 20.32 | Piše: STA, Ma. F.

DZ mora vedeti, ali je treba delo organizirati tako, da se ti postopki izpeljejo še pred parlamentarnimi počitnicami.

Janko Veber.

LJUBLJANA – Tudi predsednik DZ Janko Veber ne izključuje možnosti, da bi bile predčasne volitve poleti, zlasti če bi to narekoval položaj v državi. Ob tem poudarja, da je v vsakem primeru treba spoštovati roke in da se vse začne z odločitvijo premierke Alenke Bratušek. Zato je pomembno, da ga premierka čim prej obvesti o nadaljnjih potezah, pravi.

Kot je pojasnil Veber, je namreč DZ tisti, ki vodi postopke za morebitno novo imenovanje vlade in »razrešitev nastale situacije«.

DZ namreč mora vedeti, ali je treba delo organizirati tako, da se ti postopki izpeljejo še pred parlamentarnimi počitnicami. A obenem Veber ne izključuje možnosti, da bi bile predčasne volitve tudi v tem času.

Pomembnost neprimerljiva z referendumom

Vodja poslancev PS Jani Möderndorfer je v ponedeljek omenil odločitev ustavnega sodišča v »razmislek vsem tistim, ki menijo, da se volitve in sestavljanje vlade lahko zgodijo sredi avgusta«. Kot je dejal, je treba spoštovati določilo, da volitev ne more biti, ko so ljudje na počitku oziroma niso v državi.

A Veber je opozoril, da je ustavno sodišče zavzelo stališče do referenduma, njegovega pomena pa da ni mogoče primerjati s pomenom državnozborskih volitev. Zato je treba biti previdnejši, pravi, saj v zakonu ni zapisano, da volitve poleti niso mogoče. Na referendumu se namreč vendarle odloča o posameznem zakonu ali vprašanju, na volitvah pa o funkcioniranju države, zato je pomen veliko širši.

Neprimeren čas

Ob tem je priznal, da poletni meseci zagotovo niso primeren čas za volitve s tega vidika, da je takrat res veliko ljudi lahko na počitku ali v tujini. A »če bi tako narekovale potrebe države in bi se položaj drastično poslabševal, bi morali imeti v mislih tudi to«, je dodal Veber in poudaril, da je treba spoštovati v zakonodaji predvidene roke.

Veber se je dotaknil tudi možnosti izvedbe predčasnih državnozborskih volitev skupaj z lokalnimi volitvami, ki jih bo razpisal v obdobju med 10. avgustom in 5. oktobrom. Pojasnil je, da bi bilo termin ob upoštevanju procedur in zakonodaje mogoče uskladiti med njim, ki kot predsednik DZ razpiše lokalne volitve, in predsednikom republike Borutom Pahorjem, ki razpiše državnozborske volitve.

Deli s prijatelji