POVPRAŠEVANJE

Veber o dolarskih obveznicah: Sloveniji se obeta najdražja zadolžitev

Objavljeno 19. oktober 2012 15.43 | Posodobljeno 19. oktober 2012 15.43 | Piše: T. L., STA

Na finančnem ministrstvu izdaje dolarskih obveznic še ne komentirajo, pravijo le, da bo javnost o transakciji pravočasno obveščena.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Povpraševanje po slovenski dolarski obveznici je pred približno eno uro preseglo 12 milijard dolarjev, Slovenija pa se bo zadolžila po občutno nižji obrestni meri, kot je bilo pričakovano, je danes dejal poslanec SDS Andrej Šircelj. Vodja poslanske skupine SD Janko Veber je sicer vseeno opozoril, da se Slovenija obeta najdražja zadolžitev. Na finančnem ministrstvu izdaje dolarskih obveznic še ne komentirajo in pravijo, da bo javnost o transakciji pravočasno obveščena.

Šircelj: Zadolžujemo se po relativno dobri obrestni meri ...

Zahtevana obrestna mera za slovenske obveznice je na Bloombergu trenutno pri 5,66 odstotka, kar je znatno manj, kot je bilo še pred nekaj tedni in dnevi, je na novinarski konferenci dejal Šircelj. »Slovenija se zadolžuje po relativno dobri obrestni meri, precej nižji, kot je bilo pričakovano, zato pa je dolžna izvesti obljubljene reforme,« je poudaril Šircelj.

Slovenija se bo sicer po njegovih besedah na koncu sama odločila, koliko obveznic bo izdala, Šircelj pa pričakuje, da bo Slovenija izdala za več kot 1,5 milijarde dolarskih obveznic, saj so razmere na trgu dobre.

Veber: Obeta se najdražja zadolžitev doslej

Vodja poslanske skupine SD Janko Veber je medtem na današnji novinarski konferenci poudaril, da se Sloveniji obeta najdražja zadolžitev doslej, tudi zaradi velikih valutnih tveganj, povezanih z izdajo dolarskih obveznic. »Že marca bi lahko prodali obveznice znotraj evropskega trga po bistveno nižji obrestni meri, vendar pa tega nismo storili,« je poudaril Veber. Šircelj pa je njegove trditve zanikal in dejal, da valutno tveganje sicer obstaja, vendar pa ga »obvladujejo«.

 

 

Deli s prijatelji