ODZIV

Veber: Janševa vlada ohranja premoženje najbogatejših

Objavljeno 05. oktober 2012 14.23 | Posodobljeno 05. oktober 2012 14.23 | Piše: A. L.

Z dvigom DDV vlada odpira vrata na široko sivi ekonomiji.

Janko Veber je na novinarski konferenci poudaril, da podpirajo predsednika Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića.

LJUBLJANA – »Po seji vlade lahko ugotovimo, da želi vlada voditi Slovenijo le na plečih prebivalcev in dobivati korist samo z razprodajo državnega premoženja,« se je danes na vladne ukrepe odzval vodja poslanske skupine SD Janko Veber.

Prisiljeni k izselitvi

Vlada obremenjuje ljudi, ki trošijo doma in omogočajo ohranjanje gospodarske rasti, loteva se pa tudi tistih, ki delajo v tujini, pravi Veber. Dodaja, da jim ukinjajo davčne olajšave, kar pomeni, da se bodo predvsem tisti ob mejah raje prijavili v sosednjih državah in ne bodo plačevali davkov v Sloveniji. Dejansko prisiljujejo ljudi, da se izsiljujejo iz Slovenije, še dodaja.

Ne potrebujemo dodatnih davkov

V SD so že pred časom predlagali, da se zamrznejo plače in pokojnine, da se sprejme nujno potrebna pokojninska reforma in spodbudi gospodarska rast z investicijami, čim prej denimo na področju energetike (hidroelektrarne na Savi). Ne potrebujemo dodatnih davkov, zniževanja plač in pokojnin, je prepričan Veber.

Nesmisli

»Glede prodaje premoženja bi bilo treba spoštovati in analizirati opozorilo strokovnjakov. Ena od možnosti, da si v Sloveniji takoj zagotovimo sredstva, je izdaja državnih obveznic, zavarovanih z državnim premoženjem. Ta vlada zagovarja rešitev razprodaje premoženja in s tem povzroča nepopravljive posledice za Slovenijo. Imamo dovolj premoženja, s katerim lahko zavarujemo izdajo državnih obveznic, in veliko težav, za katere vlada trdi, da so neobvladljive, lahko hitro postane obvladljivih. Tako pa bomo zdaj, ko se dviguje DDV na številne storitve, ponovno na široko odprli vrata sivi ekonomiji. To pomeni dodaten izpad za proračun. Če dodamo še enotno davčno stopnjo obdavčitev najemnin, pomeni, da najbogatejše obremenjujejo z enotno stopnjo ne glede na to, kakšen dohodek ustvarjajo. Prej se ti je štelo v osebno dohodnino in si tako lahko padel v višji razred. Ohranjajo premoženje najbogatejših,« pravi. Pri SD jih to skrbi, vseeno pa upajo, da bo opozorila o Slovenskem državnem holdingu in slabi banki javnost vendarle dojela in razumela škodljivost predlogov o njuni ustanovitvi.

Deli s prijatelji