PROSLAVA

Veber: Do igranja druge kitice ne sme priti

Objavljeno 19. december 2012 22.11 | Posodobljeno 19. december 2012 22.11 | Piše: A. L.

Takšno igranje Zdravljice na osrednji državni proslavi ne bi predstavljalo himne Republike Slovenije, je prepričan poslanec.

Janko Veber je na novinarski konferenci poudaril, da podpirajo predsednika Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića.

LJUBLJANA – »Na letošnji osrednji državni proslavi ob dnevu samostojnosti in enotnosti naj bi se poleg zakonito predpisane sedme kitice Zdravljice zaigrala tudi njena druga kitica. Takšno igranje himne Republike Slovenije bi bilo v nasprotju z veljavnim zakonom o grbu, zastavi in himni ali drugače povedano, tako igranje Zdravljice na osrednji državni proslavi ne bi predstavljalo himne Republike Slovenije,« ugotavlja vodja poslanske skupine Socialnih demokratov (SD) Janko Veber. Meni, da do uresničitve na tak način zamišljenega scenarija ob obeleževanju tako pomembnega državnega praznika enostavno ne sme priti.

Povezovanje in složnost?

»V letošnjem letu smo že tako imeli dovolj nepotrebnih težav in nesoglasij pri izvedbi državne proslave ob dnevu državnosti, zato bi morali storiti vse, da se tokrat izognemo čemu podobnemu. Gospod Predalič (Božo, generalni sekretar, op. p.), vi ste vodja koordinacijskega odbora za državne proslave, zato ste tudi najodgovornejši, da te potekajo v duhu povezovanja in složnosti ter v skladu s pravnim redom Republike Slovenije,« pravi. Vprašuje pa: 

– Ali boste kot najodgovornejša oseba za izvedbo državnih proslav storili vse potrebno, da boste zagotovili potek osrednje državne proslave ob dnevu samostojnosti in enotnosti v skladu s pravnim redom Republike Slovenije?
– Ali lahko zagotovite, da boste pri načrtovanju in potrjevanju vsebine scenarija te državne proslave ter pri njegovi izvedbi stremeli k temu, da ne bo prišlo do zapletov oziroma težav, ki bi namesto povezovanja slovenskega naroda vanj vnašale delitve in nemir?

Deli s prijatelji