ISKANJE DIREKTORJA

Včeraj prvi čevljar, jutri prvi zdravnik

Objavljeno 15. april 2016 08.34 | Posodobljeno 15. april 2016 08.34 | Piše: Mateja Babič Stermecki

Zvonko Hočevar o nenavadnih ravnanjih v postopku izbire direktorja UKC.

Tomaž Glažar že ve, zakaj so v svetu UKC tako utrujeni od nenehnega iskanja generalnega direktorja UKC. Foto: Igor Zaplatil

LJUBLJANA –Predsednik sveta UKC Tomaž Glažar že ve, zakaj je izjavil, da so v svetu bolnišnice že rahlo utrujeni od iskanja generalnega direktorja UKC. Na pravega človeka za ta položaj, ki bi znal narediti red v kliničnem centru, že vse predolgo čakajo tako zaposleni kot bolniki. A tokrat kaže, da ga bodo le dobili. Vprašanje je sicer, ali je pravi in najboljša možna izbira, očitno pa ima dovolj političnega zaledja, saj ga bo, potem ko ga je kot najboljšega izbral svet UKC, v kratkem potrdila tudi vlada. Dobro obveščeni pravijo, da o tem ni dvoma. In tako bo UKC po dolgem času končno spet dobil polnomočnega generalnega direktorja. Da bo to skoraj gotovo postal 44-letni Andraž Kopač, se zdaj že ve, je pa zanimivo vprašanje, kako so prišli do izbire tega kandidata, ki praktično nima nikakršnih izkušenj v zdravstvu, niti ne s sistemi, kakršen je ljubljanski klinični center, ki je že pregovorno znan po nenehnih spopadih različnih interesnih in lobističnih struj. Teh doslej ni uspelo preseči še nobenemu šefu UKC, pa so bili med njimi tudi precej izkušeni mački, ki jim Kopač s svojimi izkušnjami ne seže niti do kolen.

Požun in ministrica strnila moči

Poznavalci dogajanja v zdravstvenih krogih vedo povedati, da v ozadju Kopačeve kandidature stoji Peter Požun, človek, ki se je pred dobrim letom tudi sam omenjal kot morebitni kandidat za vodenje UKC. Z ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc, s katero sta tudi strankarska kolega, se zelo dobro razumeta (pred letom dni naj bi bil Požun prav njen izbranec) in v tem kontekstu je lažje razumeti, zakaj se je Kopač ministrici nemudoma zdel najboljši kandidat in je bil takoj deležen njene podpore. Požun je sicer poslovni direktor ginekološke klinike, državni svetnik, pa tudi član odbora za zdravstvo pri SMC. Vse kaže, da sta bila Požun in ministrica s svojo navezo političnih podpornikov in somišljenikov dovolj prepričljiva, da jim je uspelo »sforsirati« Kopača.

Čisto navadna farsa

Je pa eden izmed prijavljenih in neizbranih kandidatov, dr. Zvonko Hočevar, ki v kliničnem centru vodi službo za trženje storitev, opozoril na nenavadna ravnanja v postopku izbire generalnega direktorja, ki si jih privoščijo v svetu UKC. »Interes struktur, ki obvladujejo klinični center, je izbrati nekoga, ki je všečen in ki ga je lahko obvladovati. Norčujejo se iz nas vseh. In pozabljajo, da je bolnišnica postavljena za dobrobit ljudi,« je jasen Hočevar, ki je bil nekoč kirurg na oddelku za travmatologijo, huda poškodba pa mu je onemogočila nadaljnjo kariero. Resda se je Hočevar prvič za generalnega direktorja UKC potegoval že daljnega leta 2005 in potem še nekajkrat in nikoli ni bil uspešen, a zagotavlja, da zato ne kuha nobenih zamer. Toda ne more razumeti, zakaj po tokratnem razpisu ne more dobiti jasnega odgovora, zakaj ni bil izbran, saj je prepričan, da izpolnjuje vse zahtevane razpisne pogoje. Po njegovem mnenju je predsednik sveta Tomaž Glažar na seji sveta, na kateri so minuli teden obravnavali kandidature, zlorabil položaj, s tem ko so najprej glasovali o tem, kdo sploh izpolnjuje pogoje in na tej točki že izločili Hočevarja, tako da člani sveta o njegovi kandidaturi naposled sploh niso mogli glasovati. Hočevar je prepričan, da je bila tako seja sveta »čisto navadna farsa«, in mu tudi ni jasno, zakaj so člani sveta za vnaprej zrežirane zadeve porabili ves dan za prazno besedičenje. »Predsednik sveta je izjavil, da ne izpolnjujem pogojev. Glede tega se sploh ne morem pritožiti, ker ne vem, na kaj naj se pritožim, saj nisem pisno dobil nobenega obvestila niti nobene obrazložitve. Dobro vedo, da mi tega sploh ne morejo dati, ker preprosto ne drži, da pogojev za generalnega direktorja UKC ne izpolnjujem. Vodstvo mi pač ne odgovarja in se izmika odgovornosti.«

Daljinec in vlada

Sicer pa naj bi Andraž Kopač – tega je njegov stric Martin Kopač pri 31 letih postavil na čelo Alpine, med letoma 2010 in 2013 pa je bil poslovni direktor Smučarske zveze Slovenije – po naših informacijah na četrtkovi predstavitvi menda bral program, ki naj bi mu ga zelo verjetno vsaj pomagal napisati, če že ne napisal, prav Požun, o katerem nam viri iz zdravstvenih krogov pravijo, da je škodljiv za SMC, češ da ima zaradi svoje nadutosti v UKC mnogo nasprotnikov. Sicer pa tudi Milojka Kolar Celarc ni prav nič priljubljena, saj resnici na ljubo k ureditvi razmer v UKC, ki je tako rekoč pred kolapsom, ni v ničemur resno prispevala. Dobro bi bilo, če bi se v vladi pred dokončno odločitvijo vprašali, kaj in koliko lahko prispeva igric v zdravstvu nevešči Kopač. Kajpak – če ji je to sploh v interesu. Ali pa ji je ljubše v rokah imeti Daljinca – to je vzdevek, ki so ga Kopaču nadeli v času vodenja Alpine pod nadzorom strica Martina. 

Deli s prijatelji