GNEČA

Včeraj Pahor in Lukšič, danes v Kočevju molitve

Objavljeno 03. junij 2012 09.52 | Posodobljeno 03. junij 2012 09.52 | Piše: D. P., STA

Somaševanje bo vodil apostolski nuncij v Sloveniji Juliusz Janusz.

Namen srečanja je molitev za pokojne, spravo in odpuščanje med slovenskim narodom.

KOČEVJE – Pred kapelo Božjega usmiljenja ob grobišču pod Krenom v Kočevskem rogu bo danes ob 11. uri spominska slovesnost s 23. obletno mašo za žrtve revolucionarnega nasilja, ki jo prirejata župnija Kočevje in Nova slovenska zaveza. Somaševanje bo vodil apostolski nuncij v Sloveniji Juliusz Janusz, ki bo opravil tudi mašni nagovor.

Spravno že leta 1990

Po navedbah tiskovnega urada Slovenske škofovske konference grobišče pod Krenom simbolno predstavlja številna druga grobišča po vsej Sloveniji, prvo spravno slovesnost pa je tam 8. julija 1990 ob udeležbi več kot 30.000 vernikov vodil tedanji ljubljanski nadškof metropolit Alojzij Šuštar.

Spomin svojcev

Namen srečanja je molitev za pokojne, spravo in odpuščanje med slovenskim narodom, v Kočevski rog pa že več kot dve desetletji tradicionalno prihajajo svojci pobitih vojnih ujetnikov, ki so jih angleške sile leta 1945 vrnile iz avstrijske Koroške.

Od ustanovitve novih slovenskih škofij leta 2006 grobišče leži na območju novomeške škofije, pred tem pa je sodilo v območje ljubljanske.

Deli s prijatelji