POMOČ

Včeraj darovalci, 
danes sami prosilci

Objavljeno 26. avgust 2012 16.15 | Posodobljeno 26. avgust 2012 16.15 | Piše: Tamara Barič

Karitas z dobrodelno akcijo pomaga družinam, ki otrokom ne zmorejo zagotoviti šolskih potrebščin.

V Sloveniji je približno 10.000 otrok, ki jim starši ne morejo kupiti šolskih potrebščin (foto: Slovenska karitas).

Prihodnji teden se bo za osnovnošolce in srednješolce začelo novo šolsko leto. Tudi za približno 10.000 otrok, ki jim starši ne morejo kupiti novih šolskih potrebščin. Tako vsaj ocenjujejo pri dobrodelni organizaciji Karitas.

Sramu ni več

Med njimi so tudi Tanja, Tone, Nejc, Janez in Renato, ki imajo še dve mlajši sestrici. Njihov oče ima nizko plačo, mama je bila zaposlena v podjetju, ki je šlo v stečaj, iz dneva v dan se borijo za preživetje. Tomaž, Alenka in Blaž imajo očeta, ki je zaposlen v invalidskem podjetju, njihova mama ima hude zdravstvene težave, zato lahko kaj zašije le takrat, ko ji zdravje to dopušča. Vsi otroci so v eni sobi, pa tudi sicer je stanovanje, v katerem živijo kot podnajemniki, vse prej kot primerno za bivanje. Z očetovimi dohodki komaj shajajo. »Ugotavljamo, da se je letos spet povečalo število družin, v katerih je več otrok, starši pa ne zmorejo plačevati vseh stroškov. Včasih jih je bilo sram priti po pomoč, danes ni več tako,« opaža Alenka Petek iz Škofijske Karitas Ljubljana. Skupaj z Maticem Podržajem iz Slovenske karitas trenutno vodi akcijo Otroci nas potrebujejo, s katero bodo pomagali vsaj 8000 otrokom. Do zdaj so zbrali več kot 116.000 evrov, kar pa še vedno ni dovolj za vse starše in njihove malčke.


Otroci nas potrebujejo

Če želite tudi sami sodelovati v akciji Otroci nas potrebujejo, lahko donirate na naslov: 
Slovenska Karitas
Kristanova ulica 1
1000 Ljubljana

TRR: 02140-0015556761

SKLIC: 3620

NAMEN: Otroci nas potrebujejo

20.000 zvezkov

»Število vseh prosilcev za pomoč narašča. Dogaja se tudi, da naši prejšnji darovalci postajajo uporabniki. Ljudje danes vidijo, da je v stiski nekdo drug, že jutri pa se lahko zgodi, da bodo pomoč potrebovali sami. Pred časom je, na primer, ena od naših darovalk prišla prosit za jakno, ker ni imela denarja za novo,« pravi Podržaj. Dobrodelna akcija Otroci nas potrebujejo je nadaljevanje prejšnje akcije Pokloni zvezek, v kateri so otroci od maja zbirali zvezke in se tako seznanili s pomenom solidarnosti in stiskami, ki jih doživljajo nekateri njihovi vrstniki. Karitas je takrat povezal prek 220 šol in 46 vrtcev ter zbral dobrih 20.000 zvezkov.

Še vedno sprejemajo tudi rabljene nahrbtnike, peresnice, pisala in druge potrebščine. »Veseli smo vsega, ker se vidi, da je stiska večja kot prejšnja leta. Všeč mi je, kadar starši pridejo z otroki in potem ti sami izberejo šolske potrebščine. Tako nimajo občutka, da so od Karitasa dobili le en paket,« pravi Alenka, Matic pa dodaja: »Ljudje, ki pridejo k nam, so skromni in razumejo težke razmere. Včasih se zdi, da prav tisti, ki bi potrebovali pomoč, sami darujejo. No, saj pravijo, da živimo od obljub bogatih in darov revnih.«

Pomoč ne pozna meja

Karitas otrokom ponuja pomoč tudi v drugih oblikah, denimo tako, da jim omogoči počitnice. Do konca septembra bodo v Portorožu letovanja, namenjena otrokom iz socialno ogroženih družin ali z drugimi stiskami, starejšim in družinam. Letos se jih udeležuje kar 146 otrok in mladostnikov iz socialno ogroženih družin ter 78 animatorjev – prostovoljcev.

Otrokom so na voljo raznovrstne delavnice, vožnja z ladjo in večerna druženja, letošnji program pa so usmerili v spoznavanje poklicev ter pozitivnih lastnosti udeležencev. Pripravljajo tudi akcijo Za srce Afrike, v kateri bodo prek misijonarjev priskočili na pomoč tistim v Afriki, ki potrebujejo predvsem vodo, zdravstveno oskrbo, zdravila in šole za otroke.

Deli s prijatelji