NADARJEN

Včasih izumljal rakete, 
zdaj sedeže za prvake

Objavljeno 19. maj 2013 20.15 | Posodobljeno 20. maj 2013 00.21 | Piše: Špela Ankele

Pri rosnih 21 letih se bivši kolesar ukvarja z resnimi poslovnimi izzivi.

DOMŽALE – Jure Berk, ki bo kmalu dopolnil 21 let, je tekmovalno kolo lani odložil v kot. »Ljubljanski ekipi Radenske sem se pridružil kot desetletni deček, pozneje sem se uvrstil tudi v reprezentanco. Pred kratkim sem potegnil črto pod tekmovanja, saj nisem hotel biti več povprečen športnik. Trenutno se posvečam študiju strojništva in eksperimentiranju. Zdaj še vedno in z veseljem sedem na kolo, danes sem bil denimo na dve uri dolgem kolesarjenju, a želje po tekmovanjih nimam več,« pravi Berk, ki svoje ime v svetu vrhunskega kolesarjenja zdaj uveljavlja na povsem drugačen način.

V pritličju domače hiše sredi Domžal izdeluje karbonske dele za tekmovalna kolesa, predvsem pa se osredotoča na izdelavo izjemno lahkih sedežev. »Navaden sedež ima okoli 300 gramov, tisti iz moje delavnice pa so tudi več kot pol lažji. Uporabljali so jih že vrhunski kolesarji, saj sem izdelal sedeže za ekipo Sky, ki je lani zmagala na Touru,« pojasni. Toda v miniaturni domači delavnici karbonskih tkanin, ki sicer niso ravno poceni, ne nastajajo zgolj sedeži za kolesa, temveč se je mladenič lotil tudi izdelave izjemno lahkega puškinega kopita, ki ga bodo – če bo sreča naklonjena – uporabljali biatlonci na olimpijskih igrah v Sočiju.

Kot igra z legokockami

Kako ga je pot, in to v tako rosnih letih, zanesla med izdelovalce karbonskih izdelkov, kakršnih pri nas ni ravno veliko? »Že v osnovni šoli sva s kolegom Luko Erdanijem izdelovala rakete: jaz sem skrbel za ohišje, on pa se je osredotočal bolj na kemijo oziroma gorivo. Nato sva se, čeprav nisva izumljala v okviru kakršnega koli krožka, prijavila na tekmovanje in s srečanja mladih raziskovalcev odnesla zmago. Nekako ta čas, na prelomu v srednjo šolo, sem izdelal tudi prvi karbonski del za kolo, to je bil nosilnik za bidon,« pojasni Berk. Pozneje je začel izdelovati še karbonske okvirje – prvi je tehtal 1,5 kilograma, nato je težo postopoma klestil.

»Seveda je treba obvladati teorijo, toda dokler nisem povsem zadovoljen z izdelkom, moram narediti mnogo poskusov. Vse skupaj se mi vse bolj zdi kot igra z legokockami, te pa so me zasvojile že v otroštvu,« sogovornik pripoveduje z nasmeškom in poudari, da je v letih kolesarjenja pridobil predvsem delovne navade: »Treba je biti vztrajen. Zadnje tekmovalno leto, ko je bila na šolskem sporedu tudi matura, sem denimo s kolesom naredil 24.000 kilometrov. Na kolo sem sedel, ko sem prišel iz gimnazije domov, zvečer pa, že nekoliko utrujen, sedel še za knjigo. Res je, da nisem nikoli hodil ven in nisem ponočeval. Namesto da bi sedel za računalnikom ali gledal televizijo, sem odšel v svojo delavnico in tam z veseljem prebil veliko časa.«

Grozili so mu s tožbo

Sedeži in kolesa, ki nosijo podpis Berk, so padli v oči že številnim kolesarjem. »Največ ogledov so moji sedeži doživeli na lanskem sejmu Eurobike, ki poteka v Nemčiji. Tam je švedsko podjetje, ki izdeluje izjemno lahke, okoli 600-gramske okvirje za kolesa, na to ultralahko kolo namestilo moj sedež,« pravi mladenič, ki je svoje kolesarske izdelke predstavil, kakopak, tudi na svetovnem spletu in tudi tam požel nemalo pozornosti.

»Kolo, ki sem ga objavil na enem od forumov, si je ogledalo že več kot 200.000 ljudi. Poleg pohval sem doživel tudi eno grožnjo s tožbo, ki pa je pozneje hitro padla v vodo. A dejstvo je, da konkurenca pazi na vsak korak, pa čeravno izdelek prihaja iz skromne delavnice, ki je v kleti družinske hiše,« pravi sogovornik in doda, da je bil še nedavno samostojni podjetnik, zdaj pa je ta status zamrznil in se raje osredotočil na študij in izumljanje: »Priznam, da sem si naložil preveliko dela in se preobremenil. Tako sem podjetniško pot trenutno postavil na stranski tir. Ta čas tehtam tudi ponudbe za delo v tujini in intenzivno razmišljam o prihodnosti. Vsekakor bo treba najprej narediti faks, čeprav vem, da ti šola ne da veliko – največ se naučiš iz prakse.«

Jure na kranjskem bazenu

Pred dnevi je Jure Berk o svojih izkušnjah s podjetništvom in tudi o tem, kako si kot mlad izumitelj utira pot, predaval v Bazenu Kranj. S tem so v starem bazenu na Savskem otoku začeli niz predavanj z naslovom Stopimo v stik s podjetništvom in kadrovanjem. »Glavni namen predavanj je, da mladim prinesemo stik s podjetništvom in kadrovanjem ter jim na ta način pomagamo odpreti vrata pri karieri. Do konca leta bomo tukaj pripravili še tri ali štiri predavanja,« je napovedal Jaka Vukovič iz Društva Bazen Kranj.

Deli s prijatelji