ENA NA ENA

Vavpotič: Bratuškova mi ni ponudila mesta državnega sekretarja

Objavljeno 28. januar 2014 14.03 | Posodobljeno 28. januar 2014 14.03 | Piše: A. L.

V zadnjih dneh se je po medijih veliko pisalo, da se pri predsednici vlade obeta služba za mladega Žigo Vavpotiča, direktorja Zavoda Ypsilon, ki naj bi ravnal celo koruptivno.

Premierka mu ni ponudila funkcije, pravi Žiga Vavpotič.

Iz objav na spletnih straneh in objavljenih fotografij je razvidno, da je Ana Pleško sodelovala z vami. Ali je, tudi ko je bila predsednica ŠOUL, sodelovala z vami?

Sodeloval sem jaz z njo, saj sem bil njen svetovalec na ŠOUL. Ana je bila tretji predsednik zaporedoma, s katerim sem sodeloval, kar verjetno pove nekaj o mojih strokovnih kompetencah. Ko je bila Ana Pleško predsednica ŠOUL, pa ni bila v nobenem pogodbenem, študentskonapotniškem ali zaposlitvenem odnosu z Zavodom Ypsilon, kot navajajo mediji. Kot vodja projekta Simbioza je prišla, ko je končala mandat, prvo izplačilo pa smo ji nakazali maja 2013.

Ali je v času, ko je bila predsednica ŠOUL, od katerega od vaših podjetij ali podjetij, v katerih vodstvu ste, prejemala nakazila?

Ne. Še enkrat pravim: ko je bila Ana Pleško predsednica, ni dobila nobenih sredstev od mojega podjetja, zavodov ... 

Ali drži, da ste v času, ko je bila Ana Pleško predsednica, svetovalec ŠOUL?

Drži. Morda bi bilo zanimivo ŠOUL vprašati, koliko ljudi je bilo kot jaz zaporedoma svetovalec trem različnim predsednikom. Morda pove nekaj tudi dejstvo, da sem bil v času predsedstva Ane Pleško celo edini svetovalec.

Koliko je znašala vrednost vaše pogodbe z ljubljansko študentsko organizacijo?

Kot svetovalec sem dobival honorar 455 evrov prek študentske napotnice, ko so želeli ohraniti moje svetovanje in nisem imel več statusa, pa je pogodbeni znesek znašal 440 evrov neto prek podjetja Globaldreamvision d.o.o.

Ali držijo navedbe, da ste plačilo prejemali tudi prek študentskih napotnic, ki niso bile na vaše ime?

Ne drži. Edino enkrat so želeli tako rešiti računovodsko dolg do mene, ker ga drugače niso znali, vendar sem ta znesek v celoti vrnil, kar so mi potrdili tudi na ŠOUL. Znesek, ki je bil nakazan (650 evrov), je bil vrnjen.

Ali vam je bilo ponujeno mesto državnega sekretarja in šefa vladnega urada za mladino?

Ne. Moje ime sicer kroži v javnosti, vendar se s predsednico vlade o tem nisem pogovarjal.

Če bi vam bilo mesto ponujeno, ali bi ga sprejeli?

Tako kot o vsaki ponudbi bi seveda premislil in se odločil glede na to, kaj lahko s tem prispevam v dobro mladih. Dejstvo je, da lahko o delu z mladimi govorijo moji rezultati. Simbioza je eden najuspešnejših projektov, nagrajen z nagrado državljan Evrope. To nekatere hudo moti.

Vam je premierka Alenka Bratušek ponudila kakšno drugo funkcijo?

Ne.

Komu menite, da je v interesu, da se zdaj v javnosti pojavljajo marsikatere informacije o vas?

Upam, da javnosti, bojim pa se, da gre za politične igre. Pravijo, da se me nekateri bojijo, ker veliko vem in ker nisem človek kimanja, ampak akcije. Preseneti me, če novinar objavi članek, ne da bi poklical za mnenje še drugo stran, v besedilu pa potem mrgoli neresnic. To žal škoduje predvsem novinarskemu cehu, seveda pa tudi meni. Stvari potem rešuješ s popravki, in namesto da bi se ukvarjal z vsebino, delal dobro za mlade, se ukvarjaš z birokratsko-pravnimi stvarmi.

Ste morda član Pozitivne Slovenije?

Ne. 

Ali držijo navedbe, da ste bili član LDS? Kdaj in koliko časa?

To drži. V stranko sem vstopil 29. septembra 2001. Pri rosnih 16 letih. Z željo, da kot mlad spoznam delovanje politike. Pasivni član LDS sem ostal nekje do leta 2008, ko nisem več plačeval članarine. Nekje v letu 2005, takrat sem bil star 20 let, sem dojel, da načelo, na katerem delujejo slovenske politične stranke – ali si naš ali pa nisi nič –, ni produktivno za napredek države. Čeprav so mi pozneje takšno mnenje očitali in zapisali, da to pomeni, da sem nagnjen k diktaturi (smeh).

Delali ste za kinološko zvezo, ki jo vodi Blaž Kavčič. Ali še vedno delate za njo?

S KZS ne sodelujem več. Pred približno dvema letoma nismo več podaljšali pogodbe. Slišim, da se tudi kinologi prepirajo. A ni žalostno, da ne znamo sodelovati, se posvetiti vsebini, spreminjati stvari? Čeprav ima Slovenija velik potencial, v to verjamem ...

Deli s prijatelji